Fotografija: Bilbord „Stop republičkoj diskriminaciji - Zlatibor slobodna teritorija“

Stmatović je pozvao Beograđane i druge građane Srbije da se pridruže protestu, koji će početi okupljanjem ispred Crkve Svetog Marka u 14 časova, nakon čega će se kolona proći Resavskom ulicom, Ulicom srpskih vladara i zaustaviti se u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i glavne zgrade Vlade Srbije.

U 14,20 časova uslediće obraćanje govornika, na pisarnici Ministarstva građevinasrtva biće predat spisak dokumenata koji su do sada predati tom Ministarstvu radi dobijanja građevinske dozvole za gondolu i prigovor Ministarstvu poljoprivrede u vezi sa osnivanjem parka pridode na Zlatiboru, a u 14,50 časova biće predati zahtevi Vladi Srbije.

Stamatović je podsetio na to da je opština Čajetina, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da joj omogući uvid u dokumentaciju, priloženu u slučaju izdavanja građevinske dozvole za projekat „Beograd na vodi“.

– S obzirom na to da nas Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo pravde već dugo opstruišu, tražeći formalne izgovore da nam ne izdaju dozvolu za izgradnju gondole, insistiramo na tome da se, kako nam to zakon omogućava, uverimo u to da li je i za investitora „Beograda na vodi“ važila ista procedura, saopštio je Stamatović.
On je objasnio da će na protestu ispred Vlade Srbije, između istalog, biti zatražene smene ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović, kao i državnih sekretarki Stane Božović i Aleksandre Damnjanović, ako se, kako je naveo „utvrdi da „Beograd na vodi“’ i ostali nacionalni projekti nemaju kompletnu dokumentaciju“.

Ta lokalna samouprava već dve godine pokušava da obezbedi građevinsku dozvolu koju bi trebalo da izda Ministarstvo građevine za izgradnju gondole od centra Zlatibora do vrha Tornika, koju sama finansira sa 13 miliona evra. Međutim, u tome ne uspeva zbog spora oko vlasništva 2.213 hektara državnog zemlišta između države i privatizovanog Poljoprivrednog kombinata „Zlatibor“. To zemljište je, pre dve godine, bez naknade, Ministarstvo građevinarstva dodelilo tom preduzeću, ali je na pritiske javnosti, koju je Stamatović alarmirao, ukinulo to rešenje, na šta se žalio vlasnik PK „Zlatibor“ i spor je još uvek pred upravnim sudom.
S druge strane, Ministarstvo građevinarstva tvrdi da podržava taj projekat, da je gradnja moguća u fazama, odnosno na parcelama na kojima su rešeni imovinski odnosi, poručujući da gradnja mora da bude zakonita i da će opština Čajetina dobiti dozvolu onda kada bude kompletirala dokumentaciju za njeno izdavanje.

Zbog nezadovoljstva odnosom države prema toj opozicionoj opštini, Stamatović je pozvao građane Srbije koji su, u februaru i tokom prvomajskih praznika, započeli gradnju gondole i najavio okupljanje ispred Vlade Srbije, ukoliko ta opština ne bude dobila dozvolu za gradnju.

– Mi branimo celu Srbiju, od Horgoša do Dragaša, od pokušaja klasične okupacije i otimačine od strane misterioznih stranih i domaćih tajkuna i kvaziinvestitora. Protestim u Beogradu stajemo i na čelo fronta protiv primene pogubnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji se odnosi na dozvolu strancima da, već od 1. septembra, mogu da kupuju našu zemlju, našu dedovinu i očevinu. Ako bismo to dozvolili, postali bismo zemlja bezemljaša i zato – ne damo Vučiću da nas, pod maglom „otvaranja evropskih poglavlja“ daruje svojim nalogodavcima iz Brisela, poručio je Stamatović.

 "Stop republičkoj diksiminaciji"

Kao i pre šest godina, zbog nezadovoljstva odnosom tadašnje državne vlasti, bilbordi sa natpisom „Stop republičkoj diskriminaciji – Zlatibor slobodna teritorija“, postavljeni su ponovo na nekoliko mesta u Čajetini, na Zlatiboru i na magistrali koja vodi do Zlatibora. U potpisu na bilbordima je kao autor navedena Opština Čajetina, a poruke su izraz nezadovoljtva odnosom aktuelnog režima, zbog političkih i drugih pritisaka na tu opštinu, u kojoj naprednjaci nisu na vlasti.