Značaj upotrebe črvstih goriva dobijenih iz otpada 1Foto: Cementna industrija Srbije

Na radionici „Čvrst komunalni otpad – energija iz otpada“, koju su juče organizovali Udruženje Cementna industrije Srbije (CIS) i Institut za standardizaciju Srbije (ISS) istaknut je značaj i prednost upotrebe čvrstih gоrivа dоbiјеnih iz оtpаdа nаd fоsilnim gоrivimа, kao i njihov еkоlоški i еkоnоmski dоprinоs.

Osnovni cilj radionice, kako navode u saopštenju bio je da se javnost upozna sa motivima, mogućnostima i načinima za upotrebu goriva proizvedenog od otpada.

Cementna industrija Srbije dala je u prethodnom periodu značajan doprinos u zbrinjavanju čvrstog komunalnog otpada. Proizvođači cementa u Srbiji danas ko–procesuiraju oko 60.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su, da poput razvijenih zemalja EU, učine svoje kapacitete raspoloživim za tretman značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu“, istakla je Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije

Tatjana Bojanić, v.d. direktora Instituta za standardizaciju, obratila se prisutnima ističući značaj standarda za utvrđivanje parametara kvaliteta životne sredine, načina na koji se koriste materijali, proizvodi i energija kao i proizvodni procesi i proizvodi i usluge koji izlaze iz tih procesa.

Dr Dragoslava Stojiljković, dr Vladica Čudić, mr Mirjana Mirković-Đorđević dale su svoj doprinos ovoj stručnoj radionici predstavljajući zаhtеve zа sistеm klаsifikаciје čvrstih gоrivа dоbiјеnih iz оtpаdа, sistem upravljanja otpadom u Srbiji, izazove, rezultate i očekivanja, kako bi se ova oblast unapredila usaglašavajući tehničko-tehnološke, ekonomske i socijalne okolnosti u cilju koordinacije interesa zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.

Da otpad predstavlјa prvenstveno komunalno-zdravstveni problem, pa tek onda resurs, pri čemu problem treba rešiti, a resurs iskoristiti, složili su se svi prisutni.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo deo današnjeg skupa, imali smo veoma sadržajnu stručnu radionicu, i uvereni smo da će se naša međusobna saradnja na ovoj i sličnim temama, intenzivirati u budućnosti”, zaključila je Milinković.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari