Ova njegova opaska sada je dobila i bukvalnu potvrdu: Narodna skupština usvojila je zakon po kojem nije korupcija da lekar od pacijenta primi poklone vredne do 54.521 dinara. Jedino što treba ispuniti da doktor ne bi otišao u zatvor je da svaki pojedinačni poklon ne bude skuplji od 2.726 dinara. Dakle, 20 poklona od po 23 evra i mirni ste. Na primer, 20 malih zlatnih pločica ili tako nešto.

Zakon ne ograničava lekara u pogledu toga od koliko pacijenata može da primi ovakve poklone vredne po 462 evra, što znači da će od sada, snalažljiviji među njima mesečno lako moći da „ubiju“ i po jednu celu nemačku platu. To je u javnosti već izazvalo podsmeh i komentare u smislu da je država konačno pronašla rešenje za odliv medicinskog kadra iz Srbije.

Udruženje Doktori protiv korupcije ocenilo je da ova odredba „prevazilazi zdrav razum“, što je verovatno pomislio i svaki čovek u Srbiji, ali ne i Ministarstvo zdravlja. Tamo misle da su na ovaj način ispoštovali preporuku baš Agencije za borbu protiv korupcije. Ako je to tačno, tojest ako im je stvarno Agencija za borbu protiv korupcije savetovala da problem korupcije reše tako što će korupciju legalizovati, onda su mnoge stvari u Srbiji jasnije.

Osim očigledne bizarnosti, ova moralno perverzna odluka ima i dodatno podmukao karakter. Većina lekara su časni ljudi. Do sada su znali da je traženje i uzimanje mita nemoralna stvar, a uz to i krivično kažnjiva, zbog čega većina njih nije primala, a još je ređe tražila poklone, a i tada samo kad bi se osećali sigurnim da ih niko neće prijaviti. Sada, međutim, lekari imaju napismenu potvrdu da je uzimanje poklona za obavljenu medicinsku uslugu moralno ispravno, pa možemo očekivati širenje ove prakse. I ne samo širenje. Ako je davanje poklona u visini jedne cele prosečne plate moralno ispravan način izražavanja „zahvalnosti“, onda je nedavanje takvog poklona moralno neispravno. Kao što je nepristojno izaći iz kafane bez da ste ostavili bakšiš, tako će sada postati nepristojno izaći iz bolnice, a da se niste „zahvalili“. I kao što konobar očekuje da dobije napojnicu, tako će i lekar to isto uskoro početi da očekuje. Da stvar bude gora (kao da ovo nije dovoljno), zakon ostavlja otvorenim mogućnost da se pacijent „zahvali“ sa 462 evra i pre operacije, pošto ni to nigde nije zabranjeno.

Sve to će dovesti do još veće podele na one koji u Srbiji mogu da se leče i one koji ne mogu, pri čemu će kriterijum podele biti novac. Pacijenti će osećati još veći pritisak da se „zahvaljuju“, a lekari još veću slobodu da to „zahvaljivanje“ traže.

Da li ćete rizikovati svoje zdravlje sada kada znate da vaš lekar očekuje svojih 50.000 dinara i kada vam je država rekla, ne da to nije krivično delo, nego da čak uopšte nije sramota doktoru ponuditi „poklon“? Šta će doktor misliti o vama ako se ne „zahvalite“? Možda da te nezahvalni? Da li ste sigurni da će tada postupiti isto prema vama kao prema onom ko mu je pokazao koliko ga ceni? Surova je ta igra na koju je danas Ministarstvo zdravlja nateralo bolesne ljude.

Na kraju pitanje za opoziciju. Ovaj zakon je usvojen pre skoro tri nedelje, a mi smo praktično tek pre par dana čuli za ovu odredbu. Koliko dugo je predlog zakona bio u opticaju? Koliko je prošlo od kada je usvojen? Zašto opozicija zbog ovoga nije na vreme digla glas i blokirala ulice?

Da li iko od 250 poslanika uopšte čita zakone o kojima glasa ili je to postalo suviše staromodno?