Nije strašno izgubiti 1

Strašno je razumeti da 45 odsto žitelja Beograda podržava bahatost gradske vlasti. Noćna rušenja u centru grada, skupocene fontane i jelke, prodaje škola, klijentelizam, partitokratiju…

Nije strašno izgubiti! Strašno je gledati Malog i Vesića kako vam se smeju u lice, dok krateri na netom asfaltiranim ulicama prete da vam razmrskaju automobil!

Nije strašno izgubiti! Strašno je slušati kako je pobedila ljubav prema Beogradu, a ne mržnja kojom vrhovna vlast kvalifikuje drugačije mišljenje!

Nije strašno izgubiti! Strašno je gledati predsednika svih građana Srbije kako likuje zbog apsolutne vlasti svoje partije u Beogradu!

Nije strašno izgubiti! Strašno je prihvatiti da će gradski milioneri nastaviti da zgrću milione zahvaljujući glasovima najnižih društvenih slojeva i socijalnih slučajeva koje su kupili za 1.000 dinara!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada se beogradski „zlatni rudnik“ kupuje za svega 100.000 evra – da bi se eksploatisao u naredne četiri godine!

Nije strašno izgubiti! Strašno je zamisliti glasačku kutiju u obličju Super Hika koji otima glasove od siromašnih i velikodušno ih daje bogatima!

Nije strašno izgubiti! Strašno je gledati horde penzionera kako hrabro, samouvereno i perspektivno zaokružuju broj jedan na listi ne misleći previše na svoje unuke koji će sasvim izvesno prosjačiti i sluganisati skorojevićevskim elitama u futurističkom Beodabiju na vodi!

Nije strašno izgubiti! Strašno je posmatrati izborne aktiviste „pobedničke“ partije kako zakamuflirani u predstavnike malih stranaka i inicijativa koje su učestvovale na gradskim izborima – monopolizuju biračka mesta širom glavnog grada! „Ipak, sve je proteklo bez većih incidenata – u skladu sa zakonom“!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada predsednik partije/države takav izborni monopol naziva festivalom demonkratije!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada umesto stvarnog festivala demokratije dobiješ nepravični hibrid demokratije!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada sam/sama kontrolišeš regularnost izbora okružen/okružena gomilom „naprednjaka“ koji skaču na tebe (čast izuzecima), čim izneseš primedbu da je neko od njih tajno beležio izlaznost potencijalnih glasača vladajuće partije!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada te nekulturni (opet čast izuzecima) optužuju da si nekulturan/nekulturna baš zbog toga što si za njih previše kulturan/kulturna!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada izgubiš od onih koji su ucenjeni i koji moraju da glasaju jer nemaju kičmu za vlastiti stav!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada izgubiš od onih koji u nedostatku hrabrosti ne misle o suštini kukavičluka!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada izgubiš od onih koji od ličnog interesa ne vide opšte dobro!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada znaš da si na vreme (ali uzaludno) upozoravao opoziciju kako će joj se nejedinstveni nastup u više kolona olupati o glavu!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada lažeš sebe da će biti bolje, to jest, da će naredni izbori u više kolona biti nova šansa za popravni!

Nije strašno izgubiti! Strašno je kada te plitkost većine natera da razmišljaš o bekstvu iz države u kojoj vlada bahatost, neznanje i prostakluk!

Nije strašno izgubiti! Strašno je što ste već sada izgubili nekoliko godina i decenija koje tek treba da dođu! Ali će većina i dalje odmahivati glavama i slegati ramenima u stilu „ah, šta se tu može“!

Nije strašno izgubiti! Strašno je što će ove reči pročitati tek nekoliko ljudi kojih se one i te kako tiču! A možda upravo tako i treba! Za bolje verovatno i nismo! I koja vajda od pisanja kada je iz kornera ionako teško zabiti gol!

Jer, nije strašno izgubiti od neistomišljenika i onih koji poseduju moć! Strašno je kada povrh toga izgubiš i od nemoćnih istomišljenika koji životare u istom socijalnom čabru kao i ti! Kada ostaneš bez poslednje slamke spasa za koju se možeš uhvatiti! E, to je strašno – a ne izgubiti na nekakvim izborima!

Zato, doviđenja, poštovani sugrađani i laka vam bila četvorogodišnja noć!