Avgustovske vrućine su upravo najpogodnije za predah. Ipak, ni u tome nema pravila.

Brzopotezno, jedva dvočasovno opuštanje Vladimira Putina na venčanju austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl (53), uz valcer sa mladom, zdravicu pročitanu na nemačkom i čestitku buketom žutog cveća i kao poseban poklon mladencima pevanje kozačkog hora, koji je pratio predsednika, ipak nije moglo da prođe samo kao svadbeno veselje stotinak raspoloženih zvanica.

„Privatna poseta i lepo putovanje“, rekao je Putin odlazeći iz Gamlica, mestašca u vinorodnom kraju Štajerske, blizu granice Slovenije. NJegov predstavnik za medije Dmitri Peskov je unapred odbacio sve sumnje u „iskren simboličan gest“ kao štetne poglede.

Predstavnik austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je objasnio da se Karin Knajsl poznaje sa ruskim predsednikom već sedamnaest godina: prvi put su se sreli prilikom posete predsednika SAD DŽordža Buša Sloveniji jula 2001. Matias Forenbaher, zabeležio je Gardijan, nije mogao da potvrdi da li je kasnije gospođa Knajsl posetila Putina u Rusiji. Dojče vele, međutim, izveštava da ministarka poznaje predsednika samo nekoliko meseci, „ali ga je i pored toga pozvala u svatove“.

Austrijski vicekancelar desničarske vlade Hans Kristijan Štrahe je, uz želje za „životnu sreću“, mladu pohvalio kao „graditelja mostova“ u politici.

Opozicija, sa svoje strane, optužuje gospođu Knajsl da „izborom gosta potkopava spoljnu politiku Evropske unije, kojom Beč upravo predsedava“. Članovi partije zelenih su čak pozvali Karin da podnese ostavku, „jer je potpuno neprihvatljivo da najagresivnijeg spoljnog protivnika EU poziva na privatnu svečanost, što je kockanje sa dobrom reputacijom zemlje“, dok socijaldemokrate pitaju kako „stajanjem na jednu stranu može da se bude častan posrednik“ u sadašnjoj zategnutosti između Zapada i Moskve.

Karin Knajsl ne pripada političkim partijama, a u vladu je ušla na poziv Slobodarske partije, evroskeptičnog mlađeg partnera u konzervativnoj koaliciji Sebastijana Kurca. Štraheovi populistički Slobodari imaju – zapažaju agencije – i sporazum o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom.

Putin je digao čašu u zdravlje mladenaca i sa podnevne zabave brzo otišao na političku večeru sa Angelom Merkel u zamku Mezeberg kod Berlina, što je u kolumni Miloša Mitrovića u Danasu precizno predstavljeno dijagnozom iz komentara Frankfurter algemajne cajtunga: „U Austriji šampanjac, u Nemačkoj kisela voda“.

Angela Merkel, što se njenog odmora tiče, posle domaće izborne turbulentne godine – po saznanjima medija – „prvi put posle deset godina je odustala od odlaska u raj bez politike, italijanske Alpe ili nekad i u ribarsko selo kod Napulja“.

Britanska premijerka Tereza Mej ima svoje muke, ali je početkom avgusta našla vremena da sa mužem stigne na italijansko jezero, ali je boravak skratila i odatle požurila do francuskog ostrva da se sretne sa Emanuelom Makronom, u nadi da će galskog domaćina omekšati prema prema svom receptu za „kuhinju“ Bregzita.

Brižit i Emanuel Makron su na malom mediteranskom ostrvu, uz južnu obalu Francuske (četrdesetak kilometara od Tulona), kojim dominira srednjovekovna tvrđava Bregenkon proveli dvonedeljni letnji predah. Od 1968 – posle četiri godine ranije neprospavane noći Šarla de Gola zbog komaraca i premalog kreveta – do 2013. Bregenkon je kao „diskretno skrovište“ odmaralište francuskih predsednika.

Na drugoj obali velikog mora predsednik Donald Tramp je bio na nedelju dana „isteran iz Bele kuće“. U prvoj polovini avgusta je morao na letovanje zbog renoviranja rezidencije, u koju „otprilike četrdeset godina nisu ušli majstori“. Popravljaju se kupatila, liftovi, kuhinje, dotrajale tavanice, koja preti da se sruči na glave prve porodice.

Predsednik je ovog puta, za razliku od omiljenog poseda u Floridi, otišao na imanje u NJu DŽersiju, gde je, kao i obično igrao golf i sa mnogim partnerima „u hodu razmatrao razna pitanja, uključujući nacionalnu bezbednost i trgovinu“, pored razgovora sa najvažnijim saradnicima i drugim gostima pozivanim na večeru.

Najveći letnji dobitnici, kao „velika stvar za male ljude“ preko Atlantika su možda predsednikova tašta i tast. Amalija i Viktor Knavs iz slovenačke Sevnice su postali američki državljani i pored Trampovog zahteva da se novim propisima (uz protivljenje senatora) spreče građane da pomažu „migrantski lanac“, dovođenje roditelja i rođaka. Melanijina majka i otac su posle dugog postupka položili zakletvu na dvadesetominutnoj ceremoniji – sa upisanom novom adresom u zetovom klubu na Floridi – pošto su višegodišnje dozvole redovnog boravka stekli na osnovu „zelene karte“. Supruga predsednika je stigla u NJujork još 1996. i počela „karijeru modela u novom svetu“, a od dve hiljadite je u vezi sa Donaldom. Godinu dana kasnije je dobila „zelenu kartu“ u okviru elitnog programa. Vašington post podseća da je EB1 bio namenjen useljavanju uglednih naučnika i poslovnih ljudi, vrhunskih sportista i dobitnika Oskara, zapravo svima koji uživaju međunarodno poštovanje.

Darovi su različiti, kao i potrebe.