Muntanje 1Foto: Predrag Mitić

I pre korona krize, pred njom su mučili čekače i po zimi i po vrućini puštajući po dvoje troje. Leti, da se ne zagreje klimatizacija, a zimi, valjda samo da se oni ispred smrznu.

Sad je onaj čuvar na vratima što se breca i svima govori TI kao oprezniji i stroži, (treba da) pazi i na maskiranje. Ali, tog dana jednom od četvoro ispred, poznaniku mnogo se žurilo, a zaboravio i masku, pa oće, em preko reda, em bez maske…

Onda, o, čuda, čuvar skida svoju i daje mu.

Možda bi ga pustio i bez nje, ali se suzdržao jer unutra dežura i stroga policajka, izvaljena u školskoj drvenoj stolici, udubljena u svoj mobilni – ne bi ni videla odsustvo maske.

U duhu naziva ove rubrike ovo je samo detaljčić opšteg poraza. Ko je koga prevario, degradirao, ponizio?

I jedan i drugi i sebe, i onog drugog i onu policajku koja inače držanjem ponižava svoj posao, i nas što smo tu ispred i poštujemo – preporuke struke (eto je i rima, gde je plima!)

Oni očito misle da su premuntali sve nas, pritom koristeći vezu i vezicu, a prezreli opasnost od zaraze. Ako se tako šta dešava pod pretnjom (velike) opasnosti (od zaraze) koliko li se ovde munta i premuntava u bezopasnim situacijama…

Iskreno, već sam razmišljao o muntanju, jer smo ga upravo bili videli na visokom, tako reći svetskom (a našem) nivou te mi je ova scena samo legla na to.

Do ovog slučaja gotovo da sam verovao da je muntanje neki zavičajizam, u selu je bio čak i jedan Munta, baš prigodan nadimak. Pa se i raspitah kod dvojice poznanika s pedigreom beogradskih mangupa. Ima za muntanje i mnogo sinonima – predriblati nekog, izraditi… U Rečniku Matice srpske ima je takođe – prvo je značenje licitacija, dražba, a drugo baš ovo – varati podvaljujući, iskorišćavati.

Ali, pažnja – varati, međutim, ne prosto varati, nego varati PODVALJUJUĆI. Muntati, varati MULJAJUĆI.

Nisam mogao ni da sanjam da će ovako da mi legne ovo drugo značenje za veliki primer, drugi pogled o kom sam razmišljao i tog dana pred poštom.

Ovaj, naime, dogovor li je sporazum li je, pismeno li je, tripartitni nije, kaže AV ali jeste dvostrani ugovor između najveće svetske sile i Srbijice, ali nije ni to – naime, vašingtonski papir, odnosno njegove moguće posledice u izvedbi po meni kipi od – muntanja. Od početka.

Zapravo, više vrda njegov kreator i potpisnik sa naše strane u njegovom objašnjavanju nego možda sam ugovor. Pa sasluživanje predsednikovih saradnika i pretendenata na ostanak u koaliciji.

PR-ovka Vasiljević npr. javno k(l)aže da Izraela nema ni od pomena u našoj verziji teksta, a onaj Odalović kaže, ima vremena, (? jul 2021) će vidimo za to premeštanje ambasade.

Mož da će ji premuntamo dotle.

Prepisujem teze za jedan drugi tekst – nije tako loše, možda je i dobro, ali svakako nije onako kako nam AV predstavlja. Sporazum je dovoljno opšti da Ameri mogu da pritiskaju za konkretne neupisane detalje, a ovi naši da misle da – će izvrdaju i premuntaju SAD.