Nemoguća ispravka 1Foto: Predrag Mitić

U novinarstvu se mislim i desilo, da se napravi intervju sa nepostojećom osobom, ili opiše nešto što se nije desilo. Setimo se i onih zajebanata što su objavljivali „naučne radove“ Paje Patka, pa ih potom citirali „učenjaci“ poput naših političara-doktoranada.

Uzgred, sećam se kad je jedna novinarka, sad više spisateljica, napisala reportažu sa radne akcije u Pirotu, a da tamo nije ni išla. Tad se tako šta – kažnjavalo! A sad kako reče analitičarčina Anđelković važi „postmoderni koncept morala“ kad svi mogu da slažu, računajući da će za dan-dva svi to zaboraviti. Pitao sam jednom, štosa i provere radi, jednu koleginicu kako se zove ambasador s kojim je imala intervju koju nedelju pre. Kaže, ne znam, sačekajte da vidim u fajlu.

Fajl ili snimak pomažu zaboravu i onog što bi moralo da izazove pažnju duž(n)u od Anđelkovićeva dva-tri dana. Opet, kolega izazvao mi je „arhaično“ čuđenje rekavši da ima tri intervjua sa jednom ministarkom, a da je dotad nije sreo. A ja u školicama novinarstva pričam kako je važno čoveka gledati u oči, u gest, ok, snimaj, ali beleži najvažnije akcente.

E, sve je ovo napisano zbog jednog nedavnog nenamernog gafa u kome je učestvovao i Danas, a ni malenkost ovog autora što ovde popuje, nije bez odgovornosti. Primetio, a dao se zavesti! Štaviše, i potom objavljeni nastavak priče umesto da stvari razjasni uneo je još interesantniju zabunu.

Naime, na sajtu Opštine Voždovac upadljivo je najavljena jedna intrigantna anketa. Pitanje (još) glasi: „Da li ste za to da se na ulazu u zgradu opštine Voždovac postave novi spomenici Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu, vojvodi Stepi i Milunki Savić? I to pitanje dvosmisleno sugeriše, kako smo i objavili, da su baš ove ličnosti predstavljene na postojećim spomenicima, samo će sad biti urađene njihove nove figure. Kad se samo gleda sajt, a ne i uživo, zaista se tako može zaključiti. Iako su sada tamo sasvim drugi „likovi“. Baš partizansko-socrealistički.

E, ali poenta je u tome što je u „razjašnjavanju“ u drugom tekstu na isti način naseo i predsednik opštine potvrđujući da je reč o istim likovima samo drugom „pakovanju“. Ili možda nije naseo, ali anketa lakše prolazi ako se ne pominje šta se skida sa ulaza…

Što rekla folk pevačica: dal je greška il namera tvojaaaa…