Nemoguća ispravka 1Foto: Predrag Mitić

Kompjuteri i društvene mreže olakšavaju površnost, ponekad i loše namere. Daju šansu da se isključi mozak kad se uključi sokoćalo.

U novinarstvu se mislim i desilo, da se napravi intervju sa nepostojećom osobom, ili opiše nešto što se nije desilo. Setimo se i onih zajebanata što su objavljivali „naučne radove“ Paje Patka, pa ih potom citirali „učenjaci“ poput naših političara-doktoranada.

Uzgred, sećam se kad je jedna novinarka, sad više spisateljica, napisala reportažu sa radne akcije u Pirotu, a da tamo nije ni išla. Tad se tako šta – kažnjavalo! A sad kako reče analitičarčina Anđelković važi „postmoderni koncept morala“ kad svi mogu da slažu, računajući da će za dan-dva svi to zaboraviti. Pitao sam jednom, štosa i provere radi, jednu koleginicu kako se zove ambasador s kojim je imala intervju koju nedelju pre. Kaže, ne znam, sačekajte da vidim u fajlu.

Fajl ili snimak pomažu zaboravu i onog što bi moralo da izazove pažnju duž(n)u od Anđelkovićeva dva-tri dana. Opet, kolega izazvao mi je „arhaično“ čuđenje rekavši da ima tri intervjua sa jednom ministarkom, a da je dotad nije sreo. A ja u školicama novinarstva pričam kako je važno čoveka gledati u oči, u gest, ok, snimaj, ali beleži najvažnije akcente.

E, sve je ovo napisano zbog jednog nedavnog nenamernog gafa u kome je učestvovao i Danas, a ni malenkost ovog autora što ovde popuje, nije bez odgovornosti. Primetio, a dao se zavesti! Štaviše, i potom objavljeni nastavak priče umesto da stvari razjasni uneo je još interesantniju zabunu.

Naime, na sajtu Opštine Voždovac upadljivo je najavljena jedna intrigantna anketa. Pitanje (još) glasi: „Da li ste za to da se na ulazu u zgradu opštine Voždovac postave novi spomenici Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu, vojvodi Stepi i Milunki Savić? I to pitanje dvosmisleno sugeriše, kako smo i objavili, da su baš ove ličnosti predstavljene na postojećim spomenicima, samo će sad biti urađene njihove nove figure. Kad se samo gleda sajt, a ne i uživo, zaista se tako može zaključiti. Iako su sada tamo sasvim drugi „likovi“. Baš partizansko-socrealistički.

E, ali poenta je u tome što je u „razjašnjavanju“ u drugom tekstu na isti način naseo i predsednik opštine potvrđujući da je reč o istim likovima samo drugom „pakovanju“. Ili možda nije naseo, ali anketa lakše prolazi ako se ne pominje šta se skida sa ulaza…

Što rekla folk pevačica: dal je greška il namera tvojaaaa…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nemoguća ispravka”

  1. Naravno, vlast je sklona da piše, izjavljuje, objašnjava tako da se na kraju ne zna šta je suština i istina. Tako, na primer, svojevremeno objašnjavaše Predsednik, Pink, Informer…da će biti povećane penzije i onima kojima su umanjene, kad na kraju ispade da je samo ukinuto „dobrovoljno“ umanjenje, znači ni promil povećanja… No, da se vratim na temu članka – siguran sam da pisac nema elementarnu pismenost pa je tako i sročio tekst,. pa neka tumači kako kome volja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.