Kako preživeti "Kontraviziju"? 1

Spremite se za jedan izuzetno ozbiljan dokumentarac na N1: „Da li su Srbi govna i zašto jesu?“ sa rediteljem i scenaristom Dražom Petrović.

Ovo gore je citat, tačnije bi se moglo reći – „fora“ neznanog scenariste – iz treće po redu emisije „Kontravizija sa Lavom Pajkićem“ koju je Glavni odbor Srpske napredne stranke uz svesrdnu pomoć Televizije Pink osmislio kao naprednjačku verziju „24 minuta sa Zoranom Kesićem“.

Od tog vremena, u decembru prošle godine, u „Kontraviziji“, bljuvotnom izdanku naprednjačkog SS (Super Smešnog) omladinca Lava Pajkića, pedantno je gajena posebna vrsta humora – polivanje katranom i perjem svakoga ko je nekada nešto rekao protiv Vučića – pa je za ispunjenje tog uzvišenog cilja u studio Pinka jedanput dovedena i svinja koju je dražesni voditelj predstavio kao Marka Vidojkovića (a-ha-ha-ha-ha…), Ivan Ivanović je predstavljen kao fekalija („ugazio sam u Ivana Ivanovića“), a-ha-ha-ha-ha, a Kesić kao idiot, tačnije televizijska naprava za kojeg voditelji čitaju tekst (a-ha-ha-ha…)

Specijalnost tog TV formata koji dokazuje da je naprednjacima uspešno operisan benigni humor i na njegovo mesto ugrađen maligni humor od kog može da se rikne, jeste anketa po ulicama, gde je cilj pokazati da je svako ko je protiv ove šarmantne vlasti neviđen tupson. Iako bi se mogao steći sasvim obrnut utisak. A svakom tupsonu je mnogo lakše ako ga ubediš da ima i gorih tupsona od njega.

Anketirane u „Kontraviziji“ prvo pitaju „da li su protiv ove vlasti“, a onda im postave rebus, nešto ovako otprilike: „Da li ste čuli da je Milena Pavlović Barili kandidatkinja za novu ministarku kulture zato što je sestra od tetke Aleksandra Vučića?“ I te izmontirane odgovore isprepadanih po ulicama posle emituju kao sasvim originalnu anketu ne samo u nadahnutoj „Kontraviziji“, već i u još nadahnutijem Nacionalnom dnevniku Pinka, gde svaki gledalac uživa u činjenici da ni on ne zna ko je Milena Pavlović Barili, ali je srećan što njega nisu presreli specijalci naprednjačkog humorističkog kruga pakla.

Odavno sam predložio da ovaj „katran i perje linč šou“ Lava Pajkića ne treba na početku da ima onaj uobičajen natpis: „Svrha ove emisije nije omalovažavanje niti vređanje bilo koga, već isključivo humor i zabava“, nego sasvim suprotno: „Svrha ove emisije nije humor i zabava, već isključivo omalovažavanje i vređanje bilo koga ko je protiv našeg predsednika, reformi, direktnih stranih investicija i bolje i pristojne Srbije“. U pitanju je, naime, prvi humoristički TV šou na svetu zamišljen kao političko oružje, a pošto u njemu ni nema humora, satire još manje, ostao je samo političko oružje.

To se u punom obliku primetilo pre neki dan kada je neki obožavalac ove bukvalno lavovske borbe za Vučića zvane „Kontravizija“, vikao na ulici: „Đubre izdajničko“ ugledavši reditelja Janka Baljka, koji je prethodno veče u „Kontraviziji“ sve sa slikom dobio priznanje „LJudski izdajnik“. Naravno, „u šali“, al’ šta zna dete šta je 200 kila i šta zna gledalac Pinka šta je šala u ovim ozbiljnim vremenima uoči dolaska „zlatnog doba“.

Nikad ne potcenjuj moć glupih ljudi u velikom broju, stara je sentenca, koja bi se u ovom konkretnom slučaju mogla doraditi: „Nikad ne potcenjuj moć glupih fora u ogromnom broju!“

Zna to Vučić. Zato i postoji „Kontravizija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.