Još dok je bio nenaprednjak, takoreći radikal, Aleksandar Vučić nam je otkrio svoj tajni hobi – veliki je poznavalac i ljubitelj vina. Kao takav, ne mora da brine za svoju budućnost – kad više ne bude premijer, može da se zaposli kao somelijer.


– Aha, somelijer! – uzviknuće medijska armada iz Vučićeve pozadine: „Oni tvrde da je premijer som. Strašno!“

– Ma kakav som, pobogu. Somelijer! – pokušaćete vi da razjasnite stvari, al’ to vam ništa ne vredi kad dobrovoljački odredi za lociranje kočničara reformi krenu u akciju.

Ili napišete da se premijer, kao potencijalni somelijer, ponekad ponaša čudnovato, ko u onoj pesmi: „Somebody Put Something in My Drink“.

– Aha, somebody, something! Dvaput su premijera nazvali somom! – javiće se opet medijski pozadinci, višestruki laureati prestižnog priznanja: „Bruka za profesiju“. Jedan od njih jeste jedini Srbin koj podržava predlog Esada Džudževića da se iz prezimena izbace suvišni dodaci „ić“, „vić“ i „ević“, jerbo će se onda konačno prezivati Vučić. Što mu je, izgleda, hiljadugodišnji san, nešto kao hiljadugodišnje vode.

Kad neka vlast počne naučno da analizira humorističke emisije, to predstavlja jasan signal – ovo neće na dobro da izađe. Čak i ako u tim emisijama, znajući s kim imaju posla, humoristi eksplicitno naglase: „Naravno da premijer nije som“, medijski pozadinci će ubediti premijera: „Oni kažu da ste vi som. Mi smo zgroženi. Evo, tresemo se od šoka“. Međutim, kad premijer na konferenciji za štampu, za potrebe oplemenjivanja OEBS-a, sam za sebe kaže ne samo da je som, nego da je somina, medijski pozadinci ostaju u rebusu.

– Mi smo u stvari uvek tvrdili da je som divan kompliment. Samo veliki državnici priznaju da su somine – nemojte se iznenaditi ako medijski pozadinci ovih dana nađu neko logično rešenje za nastalu situaciju.

Svako od nas je, hvala na pitanju, sam sebi bar jednom u životu rekao: „Koja sam ja somina“, ali zbog toga nije sazivao konferenciju za štampu. Taj unutrašnji dijalog jeste duboko intimna stvar i nekako uvek gledamo da ostane među nama. Što samo ukazuje da mi nikada nećemo postati veliki državnici.

Istina, još kad je pre dve godine najavio lov na krupne ribe moglo se pretpostaviti da će Vučić, sem nagrade „Najevropljanin“, osvojiti i „Zlatnu bućku Đerdapa“, ali ko je mogao pretpostaviti da će se lično preporučiti da bude promoter te tradicionalne manifestacije.

Som je, dakle, plemenita životinja, kako nam je objasnio premijer, a njegova plemenitost najbolje se vidi kad ga iseku na šnicle i ispeku na roštilju. Plemenitost soma, rekao je predsednik vlade, može se okusiti kod Bobana na Savi, jerbo Boban ima recept da dodatno oplemeni ionako plemenitog soma i servira ga sa krompir salatom.

Izgleda da je premijer otkrio Bobana dok je na Savi čekao vrh poplavnog talasa. To su ta mala iznenađenja sa terena.

– Ovo je vrh! – ocenio je premijer degustirajući šnicle dok je vrh poplavnog talasa prolazio kraj Bobanovog ugostiteljskog objekta na Savi.

Sve je, naravno, zaliveno dobrim vinom, jer, kao što se zna, premijer je odličan poznavalac vina. Da ne kažemo – somelijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari