Mi smo mlada firma, samo nam još fali da na vrat navučemo finansijsku inspekciju – rekao nam je pre neki dan taj čovek, direktor mlade firme, kada nam je otkazao saradnju za predstojeći Sajam medija (Media Market) na Beogradskom sajmu.

Prošlog Sajma medija sigurno se sećate: bilo je to ono kada je vlasnik Informera od tog medijskog skupa uspešno napravio ambijent stočnog vašara u Rumi, sa sve frizerkama, manikirkama i pedikirkama, nezaobilaznim delom svakog ozbiljnog medija, koje su usrećivale najsrećnije čitaoce koji imaju kosu, nokte, ruke i noge.

Na ostalim štandovima medija čiji čitaoci možda nemaju kosu, nokte, ruke i noge, ali imaju onaj najznačajniji ljudski organ, prisutni su se dovikivali, nadvikivali i podvriskivali, ne bi li uspeli da predstave svoje medije uz pozadinske vokale, na primer, Ljupke Stević, gurajući se kroz horde tinejdžerki koje su se nameračile da naprave selfi sa gospođom Ražnatović.

Onda smo se mi iz Danasa nameračili da na ovogodišnjem sajmu na našem štandu napravimo mnogo veći rusvaj od Informera, samo što naši gosti neće morati da urliču kako bi dobili pažnju. Svi su prihvatili da dođu – od Koraksa, Kesića do Vidojkovića – i falio nam je samo jedan veliki ekran na štandu preko koga bismo emitovali raznorazne stvari iz našeg lista i emisija naših gostiju.

Vesna iz marketinga pronašla je mladu firmu koja bi nam za tih pet dana sajma ustupila ekran, a mi njima reklamu. Ali vremenom primetimo da što smo im više slali materijale koje ćemo emitovati, ovi iz mlade firme bili su sve manje oduševljeni.

– Hm, ima tu mnogo političkih sadržaja… – rekao je direktor mlade firme, dodavši naravno, kako su oni mlada firma i strahuju za budućnost mlade firme ako neko primeti da je mlada firma preko svog ličnog ekrana na Danasovom štandu emitovala karikature Koraksa u natprirodnoj veličini.

Vesna im je onda rekla da smo mi pre svega politički dnevnik, pa je takav i naš program na štandu, nemamo u ponudi Ljupku Stević, Amadeus bend i Acu Lukasa, ali imamo Koraksa, koji je, što bi se reklo narodnim jezikom – karikaturista – dakle, karikira političare. Ništa lično.

Onda je direktor mlade firme pomenuo mogućnost da im zbog karikatura Koraksa, recimo, bane neka finansijska inspekcija. U razvijenim demokratijama zbog karikatura može da vam bane neki ludak opasan eksplozivom, ali su valjda daleko vremena u kojima zbog karikatura može da vam bane finansijski inspektor opasan Koraksovim crtežima.

Dakle, na našem štandu neće bidne velikog ekrana da u mladu firmu ne bi banula finansijska, ali, ako vam je za utehu, ni na Informerovom štandu neće da bidne vašar u Rumi. Organizatori Sajma medija svima su poslali pravilnik po kome će svaki neželjen ili štetan zvuk, zvani buka, biti sankcionisan isključivanjem struje na štandu.

Samo, kakve smo sreće i kakva nam je država, bojim se da struju ne isključe nama kad Kesić eventualno počne da peva. A naročito kad Koraks počne da crta.