Trampovi 1

Osnovni mi je utisak, zapravo, već iz naslova vrišteće pitanje: kako je moguće da politički kredo i neposredne predsedničke odluke Donalda Trampa – koje se graniče sa neskrivenim animozitetom prema imigrantima – podnose tvrdoglavost činjenica da su mu deda i baba (Nemci), majka (Škotlanđanka), prva žena (Čehinja) i treća supruga (Slovenka) doseljenici prve generacije? Kako? Zašto?

Kakav god odgovor bio, ovo kontradiktorno rezonovanje i ponašanje, savršeno se uklapa u kliše, odnosno bezbroj puta ponovljeno svedočanstvo: ko o čemu, kurve o poštenju.

Film! Kao na brzoj traci, ide priča o stečenim poslovno-moralnim naslagama Donalda Trampa, ali i onima koje je on ostavlja naslednicima. A iste su prilično problematične: prevara, poslovanje na ivici kriminala, bahatost i beskrupuloznost, prepotentnost, odsustvo socijalne empatije, šovinizam, čak i rasizam!

Deda Fridrih Tramp, bavarski berberin, stigao je koncem 19. veka, sa 16 godina u Obećanu zemlju, ali je vrlo kratko brijao mušterije po njujorškim sokacima. Otišao je na Zapad, među kopače zlata, i u malenom restoranu prodavao hamburgere od jeftine konjetine, umesto od uobičajene govedine.

Ali, uz prostitutke, pride! Zaradio je velike pare i vratio se na Istok. Oženio se sa sunarodnicom Elizabetom. Dvadesetak godina docnije, njegov sin Fred kreće u građevinski biznis. Zahvaljujući dobrim vezama sa određenim političarima, budzašto kupuje – u teškim godinama recesije – propale firme, sklapa povoljan ugovor sa državom o gradnji hiljade socijalnih stanova u Bruklinu i Kvinsu i prodaje ih po višestruko većim cenama. Sve se odigravalo na ivici zakona, gotovo pa u čistom kriminalu. Oženio se lepom Meri En – tek pridošlom riđokosom Škotlanđankom – i odgojio petoro dece.

Sin Donald – u ranoj mladosti problematični siledžija, ženskaroš i bahatnik, ne prepametan, ali svestan podrške velikog porodičnog bogatstva – nakon završenog koledža nastavio je očev posao na Menhetnu i uz pomoć advokata Roja Kona – svojevremeno savetnika svih pet njujorških mafijaških familija – stvorio carstvo Trampovih.

Poslovna logika je bila porodična mantra koju je uspostavio tata Fred: „Vi ste ubice, vi ste kraljevi. Morate biti beskrupulozni, morate pobeđivati. Vi morate da vladate!“ I Donald se baš tako ponašao, pokazujući, uz ostalo, i neskrivene rasističke i šovinističke osobine odbijajući, recimo, da prodaje stanove crncima i Latinosima.

U filmu potom slede detalji o prvoj, pa drugoj Donaldovoj supruzi, o deci u tim brakovima rođenoj i, konačno, o trećoj supruzi Melaniji i najmlađem nasledniku Baronu. Sve sekvence su potkrepljenje autentičnim ilustracijama i tvrdnjama istraživača, novinara, poreskih službenika, analitičara, poznanika… Ubedljivo!

Dokumentarac iz serije sličnih o Trampu i Trampovima. Baš kao i hiljade istraživačkih tekstova i analiza rada aktuelnog američkog predsednika. Uz obavezno viviseciranje rada i javnog ponašanja članova njegove najbliže porodice.

I odmah asocijacija: Aleksandar Vučić ulazi u osmu godinu svog samostalnog, neograničenog vladanja. U svakom smislu. U zemljama ozbiljno ustrojene demokratije to je period kada se okončavaju izborni mandati i ljudi nakon njih odlaze u političke penzije. Ili biraju druga zanimanja.

Šta mi, uistinu, znamo o Vučiću i njegovima? Ima li neki dokumentarac o tome? Neka ozbiljna biografska analiza? Nema! Ćutanje.

Tek svakodnevne propagandističke laprdaonice predsedniku u čast u televizijskim studijima i smehotresni polupismeni tekstići istim povodom, u takozvanim novinama.

Novinari, dokumentaristi, živi li ste?