Moralna pobednica 1gojko vlaovic foto miroslav dragojevic

Nastup marksističke levice na izborima za predsednika Hrvatske, čija kandidatkinja je bila Katarina Peović, predstavnica Radničke fronte, izazvao je prilično interesovanje i u poslovično radoznaloj beogradskoj čaršiji.

S obzirom da kandidatkinja Radničke fronte ne samo da nije prošla u drugi krug već da je osvojila „svega“ 1,27 odsto glasova, očekivao sam potcenjivačke komentare liberala kako je njen rezultat „mizeran“. Naravno, da takve zajedljive ocene na račun broja glasova koji je Katarina Peović osvojila nisu izostale, odnosno usledile su odmah po objavljivanju izbornih rezultata. Liberali su mi jasni. Svesni da u diskusiji ne mogu da se suprotstave argumentima marksističke levice plaše je se tačno onako kako su to u „Manifestu komunističke partije“ opisali Marks i Engles. Stoga je svaki skromniji izborni rezultat antikapitalističke levice za njih prilika da odahnu nadajući se da ona nikad više neće postati relevantna. Liberali ne poznaju dijalektiku pa misle da očekivanja mogu pobediti realnost. Samim tim oni me ne iznenađuju. Međutim, “drvlje i kamenje” koji je deo levice u Srbiji bacio na Katarinu Peović naročito posle izbora „jer je postignut loš rezultat“ svakako je za analizu.

Aktivistička levica sa ovih prostora solidarno je stala uz kandidatkinju Radničke fronte. To je svakako jedan od politički najdirljivijih trenutaka koji se zbio nakon raspada SFR Jugoslavije. Takozvana  “fejsbuk levica” pak, kako ona  nacionalistički orijentisana tako i ona „militantna“ koja svakog onog ko ne priziva „oružanu revoluciju“ smatra „reformistom“ iz sve snage je napala Katarinu rugajući se njenom izbornom rezultatu.

Ono što fejsbuk levičari ne umeju da prepoznaju i razumeju je to da je Katarina Peović moralna pobednica izbora za predsednika Hrvatske i da je postigla sjajan rezultat. Pod brojem jedan, prognoze su joj davale najviše 0,5 odsto osvojenih glasova. Ona je taj rezultat nadmašila. Pod brojem dva, ostvarila je dobar rezultat u levičarski tradicionalno orijentisanoj Istri a u selu Negoslavci u kome procentualno živi najveći broj srpskog življa u Hrvatskoj zauzela je drugo mesto sa 8,72 odsto glasova. Pod brojem tri, oko sebe je uspela da okupi celokupnu marksističku levicu u Hrvatskoj. Pod brojem četiri, nastup na izborima je iskoristila kao tribinu za promociju svojih ideja.

Sasvim je jasno da će rezultati te opcije u narednom periodu biti sve bolji a jedan od preduslova za to je da Katarina u svoje nastupe u većoj meri implementira stavove njoj savezničke Socijalističke radničke partije, koji u potpunosti odražavaju interese radnog naroda Hrvatske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Moralna pobednica”

 1. Katarina, za razliku od ostalih, nije se udvarala nacionalistima ni domoljubima kao ni veteranima. Nije sejala mržnju već je mislila na malog čoveka. Kako da njemu, malom čoveku, bude život lakši i lepši. Očigledno je da „mali čovek“ nije dovoljno evoluirao kad ne ume da prepozna kako ga lažu nacinalističkim pričama i ponovo naseda na iste priče. Sve je vrlo slično kao kod nas jer, hteo to neko ili ne, isti smo narod. Čak i grešimo na isti način.

 2. S kim se to autor svađa i ko su mu „fejsbuk levičari? SDU, Marks21, Crveni i desetak aktivist/kinj/a s ove strane su učestvovali u kampanji Katarine Peović (RF-a i SRP-a) i odmah po završetku izbora reagovali – i političnije i analitičnije od ovog autora!

  • Čemu ta uvredljivost i nipodaštavanje autora koji podržava Katarinu Peović, isto kao i Vi? Nije li to odveć narcistički i destruktivno? Zar nije autor eksplicitno pohvalio aktivističku levicu za podršku Katarini, a siguran sam da pod time misli i na organizacije i pojedince koje ste naveli? S druge strane, jasno je ko je „fejsbuk levica“. Kako joj samo ime kaže, to je levica koja postoji samo u virtuelnom prostoru, i nema nikakav aktivizam u realnom društvenom životu. Svako iole upućeniji u (negativne) reakcije na Katarinin rezultat, i uopšte pojavu i kampanju, zna o kome je reč. Vrlo tačno i precizno je primećeno da je reč o dve frakcije, jednoj koja previše naginje (srpskom) nacionalizmu, drugoj koja olako odbacuje svaki levičarski projekat kao puko „reformistički“, uobražavajući da je strašno „revolucionarna“, ali samo u objavama i komentarima na Fejsbuku. Ove dve frakcije u poslednje vreme počinju da formiraju zajednički front. Tako da je tekst sasvim ispravan u svojoj analitičnosti i političkom stavu, te zato zaslužuje samo pohvale!

   • Komentar (iako kratak) mora biti konkretan, na konkretnu „adresi“ upućen – aktivistička levica i pojedinci, koji su stali iza Katarine Peović, imaju svoja „imena i prezimena“, „fejsbuk levica“ ne postoji kao poseban entitet (čak i da postoji, valjalo bi je konkretno „imenovati“), analiza je više moralistička (i pomalo docirajuća), nego što je politička!

    • Vi se hvatate za sporedne stvari u tekstu. Ovaj tekst je posvećen analizi rezultata Katarine Peović, i kritici njenih kritičara na levici kod nas, što je dobar pristup. Spomenuta je da postoje i oni koji su je podržali, što je lepo i korektno. Pomalo stičem utisak da ste isprovocirani samo time što nije navedeno vaše cenjeno ime, ili imena organizacija koje ste spomenuli. Meni se čini da je to suviše za tekst ovog formata i naglaska, a kod konkretnih imenovanja i nabrajanja uvek postoji rizik da se neko izostavi. Kad bih razmišljao kao Vi, i ja bih se našao uvređenim, jer sam i sam pružao podršku Katarini. Naravno da je preterano imati takvu pretenziju. Uostalom, sve što nije navedeno, a misli se da je potrebno, može se reći ovako u komentaru. Jedino što je razlika u tome da li je komentar dobronameran ili nije. A Vaš nije, jer deluje kao povređena sujeta. Tekst je vrlo politički, a ne moralistički. Moral i moralizam nisu isto. Moralne kategorije postoje i u političkim i istorijskim borbama (setimo se sintagme komunističkog morala ili partizanskog borbenog morala), što ne znači da je njihovo isticanje moralističko. Moralizam bi bio kad ne bi bilo nikakve političke ili istorijske analize na delu, što nije slučaj sa ovim tekstom.

     • Otkud Vi, Mario, znate kako (i šta) ja razmišljam? Pa još znate i da mi je povređena sujeta? Napisao sam jasno i precizno šta su „zahtevi“ analitičkog komentara!
      Autor komentara samo u jednoj rečenici nekonkretno navodi da je „aktivistička levica solidarno stala“ uz Katarinu Peović, ne i to da je aktivno sarađivala u njenoj kampanji!
      Zatim, svoju „analizu“ utemeljuje na suprotstavljanju – em nepostojećoj (sem u autorovoj tezi), em apsolutno nereleventnoj – „fejsbuk levici“ (na nikakvom anti- se ne može praviti stvarna analiza) i to opet nekonkretnim argumentima (naprimer, da je Katarina Peović „nastup na izborima iskoristila za promociju svojih ideja“ /kojih ideja?/ ili da će „rezultati te opcije… biti sve bolji“ /kako, i na osnovu čega, to autor to zna?/)! Pročitajte na sajtu Marks21 ili Crvenih kakva treba da bude konkretna analiza uspeha Katarine Peović (doduše, ja ni njima nisam sasvim zadovoljan)!
      Raspravi o moralu i moralizmu ovde nije mesto!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.