Protest protiv šikaniranja sindikalaca 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata protestovaće danas ispred zgrade Ministarstva odbrane u Beogradu zbog, kako su naveli, šikaniranja radnika Krušika.

Protest će, kako je obrazloženo, biti održan zbog „nezakonite i prljave antisindikalne kampanje poslovodstva Krušika“.

Tom prilikom, predstavnici dva sindikata govoriće o višemesečnim najgrubljim pritiscima i zastrašivanju radnika Krušika sa ciljem da oni odustanu od sindikalnog organizovanja, čime se, kako su dodali, krše osnovna prava zaposlenih koja garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakoni Srbije.

Oba sindikata su se ranije obraćala predsedniku Vlade Srbije i resornim ministrima rada i odbrane tražeći hitan sastanak, kako bi se brzo rešavali problemi u valjevskoj namenskoj industriji koja je u vlasništvu države. Međutim, ni posle skoro mesec dana takav razgovor nije zakazan.

Ono na šta treba ukazati je to da su problemi sa kojima se aktivisti UGS „Nezavisnost“ i ASNS suočavaju u fabrici Krušik usledili nekoliko meseci nakon izjave tadašnjeg ministra odbrane a sadašnjeg premijera Srbije Miloša Vučevića da su sindikati u vojsci i policiji „neviđena glupost“.

Ako se tome doda i da su bivši predsednik i generalni sekretar Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i Predrag Jevtić već mesecima u istražnom zatvoru zbog optužbi za proneveru, tvrdnje da država vodi kampanju sa ciljem ukidanja sindikalnog organizovanja u vojsci, dobijaju na značaju i izazivaju sve veću pozornost javnosti.

Ono što je činjenica je to da je čovek koji je protiv postojanja sindikata u vojsci i policiji, ujedno i predsednik vladajuće Srpske napredne stranake, u međuvremenu postao premijer čime je njegova pozicija znatno ojačana.

S obzirom na takav Vučevićev stav pretnja sindikalnom organizovanju u ovom trenutku je veća nego što je bila u trenutku kada ga je izrekao.

Takav stav je sraman zbog toga što je sindikalno organizovanje radno angažovanih građana Srbije garantovano Ustavom. Shodno tome, puno pravo na tako nešto imaju vojnici kao i civilna lica koja rade u Vojsci.

Takođe, sindikalno organizovanje je nasušna potreba bilo gde a posebno u Srbiji u kojoj se vlast ponaša kao serviser interesa krupnog kapitala a ne zaposlenih što se najbolje može videti kroz odredbe antiradničkog Zakona o radu.

Apsolutno je neprihvatljivo to što nadležni u Vladi odbijaju sastanak sa predstavnicima sindikata u Krušiku kako bi saslušali njihove primedbe i informisali se o problemima sa kojima se suočavaju.

Kada se sve uzme u obzir, protest UGS „Nezavisnost“ i ASNS ispred Ministarstva odbrane je u potpunosti ispravan i javnost treba da mu pruži punu podršku.

Isto važi i za druge sindikalne centrale koje nemaju svoje podružnice u Krušiku.

Kao što se sindikalni pokret ujedinio i stao uz pravedni štrajk radnika fabrike Jura u Leskovcu koji još uvek traje, po istom principu je potrebno pružiti podršku sindikalcima u Krušiku koji brane svoja osnovna prava, kao što je ono na sindikalno organizovanje.

Masovnost protesta i radnička solidarnost su jedine garancije da će zaposleni ostvariti svoje zahteve.

Pod udarom poslodavaca se može naći bilo koji radni čovek te je međusobna podrška značajan faktor u odbrani socijalnih prava.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari