Za razliku od njega ima da potroši i da pokaže kako se zabavlja, neću baš da kažem da ima zlatne kajle oko vrata, ali sigurno, za razliku od Gogoljevog, nije odan poslu već onome ko ga je namestio i za njega će, ako treba da laže, lagati po vertikali do samoga vrha!

Zato se Akakijevič, na mestu vršioca dužnosti direktora EPS-a, pre nego svima, izvinio premijeru i izrazio mu žaljenje što je ljut s razlogom! Zatim je sve razloge porekao!

Isprva se izvinio građanima uz obećanje da će kroz sledeći račun za struju biti obeštećeni, da bi se posle korigovao pozivom na reklamaciju “ onima koji SMATRAJU da su oštećeni“! Saopštenjem je dopunio iskaz da takvih žalbi EPS -u, i ovaj put, NIJE bilo iznad proseka! Znači „grebačina“ je u proseku!

Zanet svojom pozicijom, a posle premijerove kritike, ljudima „koji snose krivicu za ovaj deo priče“ pripretio je smenjivanjem i tako posle „neočekivano dobrih rezultata “ Elektroprivrede Srbije – a u minuloj godini, sećate se onog mnogo hvaljenog suficita, ubacio crv sumnje da se isti očekuje, to jest “ juri“ i „namešta“ preko računa ili grbače građana.. Upotrebivši identičnu rečenicu kao premijer, o netačnim informacijama iz javnih preduzeća, Akakije Akakijevič je govorio o netačnim o informacijama iz elektrodistribucija, ali mu nije palo napamet da u majci firmi proveri račune i iznenadi potrošače ispravkom, kao što ni premijeru već četiri godine ne pada na pamet da javna preduzeća reformiše… Monopoliste da ne pominjem! Šta beše sa „Infostanom“ i tu rastu potraživanja, voda buja u računima a grejanje grebe po novčaniku iako se plaća cele godine.

Izbrušenom rečenicom, pomenuti A. Akakijevič, ponudio je još jedan suficitarni proizvod – red za čekanje – ( pored onog za posao, doktora, medicinsku spravu, za operaciju, ili pravosnažnu sudsku presudu) i ponudio još jedno obećanje za radovanje na šalteru za reklamacije EPS-a.

Posle čipovanih zdravstvenih knjižica, skoro sam sigurna da će na red doći duplo čipovanje, dakle, već čipovanih ličnih karata, u pripremi su i nove registarske tablice za vozila, a možda će uskoro da se menja i nijansa pasoša između plavog i crvenog, kada već ne može sadržina….

Uostalom, kako tvrde neki savremeni filozofi, kapitalizam je već prevazišao logiku totalizujuće normalnosti i usvojio logiku nasumičnog ekscesa, a u nasumičnim ekscesima Srbija je prvak sveta, ledolomci su paradigma! Evo i Americi se događa narod, znatno posle nas, a Tramp ni malo trampavo već vrlo sistematski i prezrivo ukida ono što je njegov prethodnik teškom mukom uspeo da uspostavi. Da li ste prepoznali melodiju i reči njegovog ophođenja sa medijima i kako koordinira rad službi bezbednosti?! Svaka sličnost sa ovdašnjim liderom nije slučajna.

Zar nisu i oni u tranziciji i novoj industrijalizaciji? E što se, kod nas, tu malo zaostaje u razvoju i što se uzdanje “ u se i u svoje kljuse“ pretvorilo “ u se i poda se“, to je domicilni problemčić, jer Srbija je mala državica! Na kraju krajeva, veliko i malo nije za poređenje! Ne može mrava da boli isto kao Slona. Jedno je bol drugo je booooool….. Zato se slon i mrav nikada ne tuku i ne idu zajedno strojevim korakom, jer mali mravi veoma dobro znaju kako bi završili uz surlaša koji igra balet ili maršira.

Evropi se smeši Le Penova i razni drugi “ prilično besni“ ekstremni desničari… Kod nas i u okruženju, ne moraju da budu besni jer nisu više ekstremni i jer su na vlasti, uz revizija svega i svačega… Savamala, putujuća izložba, voz, takmičenje u pljuvanju po opoziciji, detektovanje nepatriota i stranih plaćenika, proglašavanje „Inicijative mladih „fašistima, fašista herojima, Draža, Nedić, Kalbić, recikliranje kroz ekskluzivne ispovesti Krajišnika, Šljivančanina, Plavšićke, gledanje preko tarabe na komšiluk, bez da se očistilo sopstveno dvorište, na razne ustaše, čitam Ivančića „Who the fuck Anne Frank“ i bi mi, malkice, lakše!

Zato je pravo čudo i olakšanje kada susret Vučić -Zvizdić u Beogradu prođe korektno, bez ekscesa i odapinjanja otrovnih strela. Možda su sve bile spakovane u Nikolićevom tabaku koje će da sruči tamo u Briselu… Najavio je da će im reći sve u lice! Iskreno se nadam da će govori u sebi!

Najzad, Vučić je preuzeo sve moguće i nemoguće odgovornosti, zato i ne može tako brzo sve da rešava, ali hoće to on! U mnogim stvarima uspeva! Zajednički imenitelj tog uspeha je suficit u finansijama, deficit u životnom standardu i moralu. Preterano rabljenje BDP, te divne, blagorodne ememefovske reči i armija post Gogoljevskih Akakija Akakijeviča sa kajlom ili bez nje, nebitno za suštinu!