Počinje dana 27. jula 2012, kada je kao vicepremijer, pokorio premijera, pretvorivši ga u ličnog ljubimca koji peva Miljacku, jer i danas posle sto dana ove nove vlade premijer nije pomenuo rekonstrukciju, što znači da Dačić, potpredsednik i ministar spoljnih poslova do daljeg, ostaje premijerova razbibriga i rasterećenje. To nije mala stvar imajući u vidu kakve sve brige muče predsednika Vlade. Bilo bi bolje da se privreda rastereti nego on, ali to, kako sada izgleda, tek treba da se pripremi i eventualno primeni za dve godine, što, logično je, ima veze i sa odgodom usvajanja seta novih poreskih zakona, a valjda i sa strategijom finansijske kontrole u javnom sektoru u koji se nije dirnulo.

Ali premijer ne bi bio premijer da ne nema i ponešto za utehu i lično bildovanje. Ovaj put 5.000 dinara koje su juče počele da „ležu“ na račune svih penzionera Srbije. Bolje išta nego ništa a ništa im neće biti vraćeno od onog što im je oduzeto, konačno je saopštio Aleksandar Vučić, potencirajući da on to ne da jer nema od čega. I tu je u pravu, uštedu od smanjenja penzija samo Srbijagas popapa za godinu dana. A šta reći o drugim problematičnim javnim preduzećima, partijskim sinekurama čije reforme stalno odlaže i u to ne dira!

Četiri godine, barem pet puta nedeljno, slušamo dobre vesti o tome kako je Srbija najbolja, investicioni raj, najpametnija i najodgovornija, finansijski konsolidovana sa rastom BDP, to već i đivđani cijuću, od preko 3 odsto, smanjuje javni dug a povećava suficit u budžetu… I Vučić se nabildovao toliko da mu samo Tito beži za jedan majucki procenat popularnosti a nezamisliva većina građana smatra da se moć seli sa njim i da je Srbiji potrebna čvrsta ruka. Prema tome, sva priča o izgradnji institucija, nezavisnih tela, demokratiji, pluralizmu, slobodi medija pada u vodu pred kolenima jednog i jedinog nabildovanog vođe, čiji iskazi služe kao orijentir i mera ponašanja. Kako se ponaša Vučić, tako se ponašaju njegovi klonovi u parlamentu, njegove TV bastilje i štampa, njegovi navijači, njegov Zukorlić, njegov Nikolić…

Dok nelegalno rušenje u Beogradu, pod okriljem fantomki i „kompletnih idiota“ minimizuje, nelegalni objekat u Novom Pazaru „brani“ izgovorom da neće „rat sa muslimanima“ i „razbijanje glava“ a zaboravio je da objasni koji ga je rat sprečio da se sruše nelegalne kuće, na zabranjenom mestu za gradnju na obali reke, predsednikovog sina i još nekog ne mogu da se setim… Možda rat unutar SNS. I potpuno je u pravu ombudsman Saša Janković kada to naziva najgrubljom manipulacijom i lišavanjem vladavine prava, pravne sigurnosti, prava svojine i jednakost svih pred zakonom. Jer Vučić je nabildovan toliko da je samo i isključivo on jednak pred zakonom!

Šta povezuje rušenje legalnih objekata u Beogradskoj Savamali i zaštitu nelegalne Zukorlićeve zgradurine u Novom Pazaru. Povezuje ih MUP Srbije koji se u oba slučaja nije odazvao za asistenciju i, naravno, Vučić koji, sada je jasnije nego ikada, vuče sve konce i izdaje naređenja o postupanju! Što bi rekao Fihte, kakav čovek takva mu filozofija.

Sve ovo što se događa ne sluti, nažalost, da vodi ka klimaksu vladavine naprednjaka i njihovog lidera. Za profesionalno novinarstvo i slobodne medije crvena crta je odavno pređena i postaje čak normalno da regionalni medijski skup, SEEMO, lično i personalno otvori premijer, blasfemično izjavljujući da je on za slobodu medija. Za kakvu slobodu demonstrirao je i tom prilikom jer je generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović saopštio prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara. Mašala! To je zbilja šamar slobodnom, profesionalnom i nezavisnom novinarstvu, kako je napisao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović u protestnom pismu. A to što je postalo pravilo da premijer bira televizije, voditelje, vreme i trajanje emisija u kojima samo on ima reč i krši pravila programskih šema i sadržaja i na javnim i na privatnim televizijama, šamarčina je koja zveči već četiri godine. Nekolicina kolega uglavnom iz istraživačkih medijskih centara, a koji su najčešća meta Vučićeve propagandne mašinerije, napustila je SEEMO skup. Dok to jednom ne urade i oni koji se pod izgovorom Vučićevog bildovanja, pravdaju nedostatkom snage za odlučne i solidarne poteze ceha, ceh će plaćati i oni i svi građani Srbije.