Drugi tip vladavine 1

Jedino što znaju i što im je usađeno u pamćenje je da je bio skup i finansijski neodrživ, pa je inostrani vlasnik došao kao spasilac na određeno vreme.

A onda su polako počele da izbijaju na nepotpuno videlo i neki nerazumni uslovi koje je stranac zahtevao – totalno uništavanje malog profitabilnog niškog aerodroma u usponu! I nikom ništa!

I nikom ništa kada predsednik Srbije, kao da deli lične pare iz sopstvenog šteka, obeća neisplativu investiciju Republici Srpskoj – izgradnju aerodroma kod Trebinja!

I to u danu kada mu je Dodik izjavio vrlo uslovnu ljubav, obećanjem da dok je Kosovo u Srbiji i RS će biti u Bosni i Hercegovini!

Ovaj primer aerodromskog muljanja, začinjen politikom ucene postao je paradigma naprednjačke vlasti jer sve što radi radi netransparentno, od javnih nabavki, investicija, subvencija, državne pomoći, zamena i regulacije planova, do, što je najvažnije netransparentmog trošenja budžeta, čiji završni račun već godinama naprednjaci uskraćuju građanima Srbije, da bi mogli da „trangefrangišu“ i peru pare, po nekoliko puta….

Pošto su devastirali i potpuno uništili institucije, opoziciju, održali najneregularnije izbore od početka višestranačja izvršili neviđenu manipulaciju statistikom ne samo izbornog procesa već i pandemije kovida 19, što je izazivalo izuzetno nezadovoljstvo, proteste i nepoverenje građana, sedam nevladinih organizacija u otvorenom pismu upozorava EU na krizu demokratije u Srbiji i nesposobnost vlade da pokrene društveni dijalog.

Takođe, parafraziram, ukazuju na brutalno policijsko nasilje protiv demonstranata u Beogradu, što uznemirujuće podseća na događaje u Srbiji devedesetih godina i ne pripada demokratskoj zemlji koja teži članstvu u EU!

I citiram: „Postoje ozbiljne indikacije o umešanosti dela bezbednosnih službi i organizacija bliskih vladajućim političkim strankama u izazivanju nasilja.“

Pošto Vučić svojom politikom sve više podseća na psa koji juri sopstveni rep, što je znak pseće frustracije i teskobe, moglo se očekivati da uzvrati udarac i u svom već poznatom maniru za sve ono za šta je najdirektnije odgovoran optuži druge, a koga nego organizacije civilnog društva, medije i novinare baš one koji su mu višegodišnja vreća za udaranje i blaćenje!

Tako je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija, otkriva Newsmax Adria, napravila spisak od 37 nevladinih organizacija i medija, 20 pojedinaca i od banaka traži sve njihove transakcije kako bi se utvrdilo da li imaju veze sa finansiranjem terorizma i pranja novca!

Ne zna se na osnovu čijeg naloga, a trebalo bi da postoji nalog tužilaštva i u nalogu za svakog ponaosob istaknut osnov sumnje, da bi Uprava uopšte mogla da počne da istražuje ko od tih organizacija i pojedinaca finansira terorizam.

Ukoliko nema naloga tužilaštva i jasnog osnova sumnje u tom nalogu, duplo se krši zakon i postaje veoma opasno poigravanje sa čitavim sistemom i sudbinama ljudi, medija i civilnog sektora.

A reč je o istraživačkim redakcijama i novinarima, dobitnicima mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja, kao i o izuzetno značajnim veoma relevantnim nevladinim organizacijama koje su svojim radom stekle ugled u zemlji i svetu!

Zajednička im je karakteristika da otvoreno i argumentovano kritikuju vlast!

Pa su kritikovali i aktuelnog ministra finansija čije su brojne afere o of-šor firmama, apartmanima u Bugarskoj, 24 bankovna računa i rušenju u Hercegovačkoj, ostale neprocesuirane!!

Pravi kuriozitet je da veb-sajt Uprave koja ničim nije sprečila ministra da se bavi pranjem novca, delimično finansira Evropska unija kroz projekat „Unapređenje kvaliteta i efikasnost izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija uprave za sprečavanje pranja novca“.

Doduše EU se u nastavku teksta ograđuje od sadržaja na vebu ali se zato Vučić ugrađuje svestan da mu, za sada, niko ne može ništa, dok sve ne devastira i uništi!

Da ne pominjem trgovinu oružjem najunosniji privatni posao pod okriljem vlasti o čemu duboka država ćuti i totalno razara društvenu i demokratsku supstancu a bogami i spoljnu politiku zemlje.

Ko god je do sada imao nedoumicu oko karaktera i smera Vučićeve vlasti, posle ovoga mu je, valjda, sve jasnije!

A ako nije možda će mu ponešto rasvetliti i citat cenjenog Karla Rejmunda Popera: „Možemo da razlikujemo dva glavna tipa vladavine. Prvi tip sačinjavaju vlade kojih možemo da se oslobodimo bez krvoprolića – na primer, opštim izborima, znači društvene institucije obezbeđuju sredstva kojima oni kojima se vlada mogu da smene vladare… Drugi tip sačinjavaju vlade kojih se oni kojima se vlada ne mogu osloboditi osim uspešnom revolucijom – to jest u najvećem broju nikako. Predlažem termin demokratija kao stenografsku oznaku za vladavinu prvog tipa i termin, tiranija ili diktatura za drugi tip.“