To polje je sve šire i neomeđenije i cenim da će sa mesta koordinatora bezbednosnih službi direktno uticati na politiku rađanja gde se samopostavio za predsednika Saveta za populacionu politiku. Kao trgovac naoružanjem i političkim uticajima već direktno utiče na investicije i stabilnost Srbije a preko dijaspore i na Srbe u regionu i šire. Napravivši od parlamenta ono što nikako ne bi trebalo da bude, izvršno telo izvršne vlasti, u kojem skretničarka ka njegovim naumima, Maja Gojković, zvonom upozorava poslaničku većinu da izvrši zadatak, sve drugo posle toga postalo je „logično“ ; i da se kuća gradi od krova a ne od temelja i „blok fireri“ -tzv. profesionalni upravnici zgrada, još samo da vlasnike proglase maloumnim kao one u Hercegovačkoj, kompletna vlast od stanova do Ustavnog suda kao partijske ekspoziture filijale SNS, biće njegova.

Bez imalo razmišljanja izgovara „istorijske rečenice“, a pun ih je kao bundeva koštica! Najnovija, kako je dobro za demokratiju da ima što više predsedničkih kandidata, ali nije dobro što su postali kandidati sa nekih funkcija, što predstavlja zloupotrebu! Danas se vidi ko radi na urušavanju institucija, upravo oni koji ih, navodno brane, parafraziram Aleksandra Vučića u njegovom erazmijanskom napadu na zaštitnika građana. To je zbilja kao u „Pohvali ludosti“.

Pa ko je, koliko juče, zloupotrebio instituciju osnovne škole za slanje političkih poruka. Ovaj put povod je bila fiskulturna sala, u predizbornoj kampanji bili su školski toaleti i vrtići diljem Srbije… Postalo je normalno da aminuje i amnestira, pre odluka tužilaštva i suda, lične prijatelje, napada političke protivnike i u skupštinskoj raspravi i na skupovima privrednika i posle neke diplomatske ofanzive i na otvaranju fabrika, tunela autoputeva… i ubačenim rečenicama, daje znake „Pavlovljevim psima“ da im slina poteče i da rastrgnu onoga ko je na njegovoj meti. Saša Janković mu je na meti više od godinu dana. A zašto zato što radi svoj posao.

Od preko 113 hiljada građana sa kojima je kontaktirala kancelarija ombudsmana i preko 36 hiljada pritužbi na organe javne vlasti, od kojih je skoro 92 odsto okončano, osam odsto je u postupku, sasvim je razumljivo, da Janković a preko njega i javnost zna ko i šta žulja u Srbiji. Vučić bi, sasvim suprotno evropskim standardima, to saznanje da ekskluzivno zadrži za sebe, i svojevoljno, prema raspoloženju, postupa po tome.

Pokušao je, doduše, da parira Jankoviću „otvorenim vratima“ u Beogradu i Nišu pa se ispostavilo da osim mitinga, na koje dolaze njegovi glasači, koji mu samo aplaudiraju, ne može ni u desetinama, kao ombudsman, da prikupi građana i od njih sazna kakva je vlast šta ih i ko muči. Zato i postoji institut zaštitnik građana.

Umesto da mu kao „odgovornom, proevropskom i demokratski izabranom premijeru“ izveštaj zaštitnika građana služi kao putokaz za ispravljanje grešaka u javnom sektoru, on, po sistemu kazniti pticu zloglasnicu, kažnjava Jankovića, da bi bez njegovog ometanja, u senci mimo očiju javnosti, svašta moglo da se radi… Ako ste do sada, zbog Vučićevog proevropskog kursa, konsolidacije privrede i poštovanja međunarodnih institucija, MMF-a, Svetske banke, suficita, poverovali da njegova bratija radi ponešto na svoju ruku, mimo njegovog znanja, bojim se da ste u zabludi. Izveštaj ombudsmana je verodostojan dokaz.

Saša Janković jeste najavio kandidaturu za predsedničku trku, ali tek kada se raspišu izbori i tada će sasvim sigurno podneti ostavku, Tomislav Nikolić će o tome odlučivati do julijanskog Božića, Aleksandar Vučić i u poseti farmama slati političke poruke i fingirati višak vremena, odlučiće o svemu za dva meseca… Već iz ovoga se vidi ko drži karte i adute u rukama.

Nikolić, sugestivnije nego ikada do sada, tvrdi da ne poznaje čoveka u Srbiji koji bi bolje od njega obavljao taj posao i sarađivao sa Vladom, a samo ja poznajem barem deset boljih od njega, i onda još preti haosom u zamišljenoj mu Srbiji u kojoj on i Vučić ne sarađuju. Zamislite, zamislite, pita Nikolić? Razumljivo, njemu je to teško zamisliti iako sve više ljudi o tome sanja. Ako ne poznaje čoveka koji bi bolje od njega obavljao posao predsednika države, da li uopšte poznaje Vučića? Srećni vam blagdani i Erazmo Roteramski!