A punomoć Vučiću da pokazuje i trenira svoju moć, dali su birači, apstinenti i rascepkana opozicija, uz redovno sekundiranje istraživanja javnog mnenja koji mu predviđaju meteorsku pobedu u svemu čega se lati pa tako i predsedničkog državnog trona. Dok ovo pišem ne znam šta je odlučio: da podrži Nikolića ili skrati svoj mandat premijera, premesti se sa najdelotvornijeg, najuticajnijeg i najodgovornijeg mesta u ladovinu, na protokolarnu funkciju? Okuša se, uz to, na neposrednim izborima, jedne takve za gradonačelnika BGD je izgubio!? Preselio bi on moć sa sobom, što je već viđeno, ali rizik da s time počinje njeno osipanje, takođe je viđen i kažnjen od glasača!

Jeste da bi rezultat predsedničkih izbora, Vučićevim kandidovanjem, prema spinovanju „drukera“, bio okončan u prvom krugu ali pitanje je da li bi sve prošlo bez krize Vlade i ko bi ga nasledio na mestu premijera. To što Dačić u bledunjavom falsetu navija za sebe, potpuno je razumljivo, jer ne samo što mu se tanji podrška u javnosti već mu se klima i autoritet u stranci! A „lična mišljenja“ Stefanovića, Mihajlovićke, Vučevića … da ga vide na mestu predsedničkog kandidata uz naglašavanu napomenu da bi samo on trebalo da odluči, govori o karakteru naprednjačkog predsedništva i spada u deo predizborne igranke, čiji je ishod, nažalost, za sada, manje više, poznat. Zato me baš briga da li će da bude Nikolić ili Vučić i ko kome od njih dvojice pokazuje mišiće, ali me jako i žarko veseli pojava nezavisnih kandidata, Jankovića i Jeremića! Oni, mada bih volela da je jedan i to onaj prvi, uneli su znatnu nervozu među vladajuće i ublažili apatiju gubitničkog biračkog tela. Postoji, dakle, izbor i ne treba ga se bojati, iako se vladajuća koaliciji služi zastrašivanjem i ucenama. Ostrašćenost i bljuvotine koje se o ovim kandidatima svakodnevno, plasiraju u javnosti od medijskih Vučićevih poltrona, uz odsustvo reagovanja nadležnih institucija, ne pokazuje samo nervozu već dijagnozu…. Doktorka Tatjana Vešović smenjena je sa mesta načelnice ginekologije u Vršcu, samo zato što je javno progovorila o tome i roditeljima dece koja treniraju džudo u amaterskom klubu pokazala dopis u kojem se, između ostalog, traži i očekuje od njih pomoć Srpskoj naprednoj stranci! Vršilac dužnosti direktora ćuti, a kamoli ministar Lončar…

Da ima bar jedan sudija u Srbiji, poput Roberta iz Sijetla, koji je blokirao Trampovu uredbu, bilo bi nade i za žalbu doktorke Vešović, i za tužbe Inicijative “ Ne da(vi)mo Beograd“ koja ne posustaje, a to je, druga, dobra stvar, neposustajanje, o kojoj bi trebalo da se razmišlja pred zaokruživanje predsedničkih kandidata. “ Ovo je naš grad i nećemo dozvoliti da nam ga otme bahata grupa nasilnika koja se dokopala vlasti. Prvo su im smetale urbanističke procedure i zakoni pa su ih uklonili. Smetali su im objekti i ljudi u Savamali pa su ih uklonili. Sada im smetaju građani koji neće da ćute, ali da li ćemo čekati da i nas uklone? Da li ćemo čekati da optužbe da smo strani plaćenici, izdajnici, rušitelji države prerastu u hapšenja? Pretnje i pritisci već prerastaju u tužbe i napade. Novinarima, medijima, građanima se sudi i presuđuje zato što se ne mire sa nepravdom dok tužilaštvo ćuti mesecima o kriminalnim delima gradonačelnika. Ovo je naš grad! Javite svima da od njega ne odustajemo“, kaže se u pozivu za današnji protest na kome se traži ostavka gradonačelnika….

I ne bi me iznenadilo da baš u isto vreme, 15 sati, Vučić zakaže konferenciju za štampu i saopšti, ako nije saopštio u „Upitniku“ svoju odluku. I mogu da se kladim da će braniti Sinišu Malog a napasti njegovu bivšu ženu i istraživačku mrežu „Krik, i svakome sa zrnom soli u glavi trebalo bi da bude jasno da zapravo on, AV, njegova moć i nadmoć u arbitriranju, postaju najveća opasnost…

O tome treba razmišljati kada se bude biralo. Zaštitom vrlo kontroverznih i problematičnih tipova kojima se okružio, proizvodnjom neprijatelja i proglašavanjem neistomišljenika stranim plaćenicima, omalovažavanjem i ponižavanjem novinara i medija, kao da se zakopao na mestu Miloševićevog ministra informisanja i kao da šalje poruku, šta sam uradio, uradio sam i dalje nema? To nije sitnica i to je, treća dobra stvar, i može da liči na efekat leptira koji maše u Pekingu a izaziva tornado u Srbiji! Ovo su izbori na kojima se daje punomoć predsedniku koji će imati moć ali, nadam se, ne i nadmoć da je zloupotrebi!