Okoronjavanje 1

Takav kontekst u nerazvijenim demokratijama, kada je država on, podrazumeva pojačanu kontrolu javnog mnjenja, nadzor građana i teritorija a njegovi medijski aktivni napadi služe za zastrašivanje, mobilizaciju denuncijatora, eno onaj tamo šeta psa, stigmatizaciju, podele, naređenja, prognoze i transparentno terorisanje i uznemiravanje dela javnost.

Zato se bojim da će aktuelno okoronjavanje ili kovidovanje, kroz primenjenu praksu lidera naprednjaka, ostaviti mnogo veće posledice na građane Srbije od onih koje se pripisuju ubitačnom virusu!

Po već oprobanom principu zavadi pa vladaj, brižno je zatvorio u neprekidni karantin sve starije od 65 godina, da bi zaštitio njih a mlađe od njih i sačuvao respiratore i bolnice za one koji imaju šansu da prežive. Razumljivo!

Penzioneri, izuzev „bejbi bumera“ koji stalno gunđaju i ne osećaju se staro, tradicionalno, bez pogovora, poštuju naredbu u 99 odsto slučajeva, sam je priznao, ali nažalost, virus se sa njih preusmerio i okomio na radnoaktivno stanovništvo između 50 i 65 godina. Oni su sada najugroženiji!

Em se gužvaju u enormno smanjenom broju vozila javnog prevoza da bi se prebacili do radnog mesta, em se gužvaju pred radnjama i apotekama da bi obezbedili svoje, em milioni naručenih maski i rukavica nikako da stignu do svih…

Zato kao meru novofingiranog jedinstva uvodi dvanaestočasovno ograničavanje kretanja za sve, a ugroženi se dele na četiri podvrste, na samoizolacione, bolničke, sajamske i klasične zatvorenike. Struka mu aplaudira i hvali ga.

Onaj jedan procenat nesnađenih građana koji odlaze u parkove i šume, uglavnom u dozvoljeno vreme, postaju alibi za uvođenje totalnog policijskog časa za sve, od nula do nula, dakle 24 sata! E to mi nije razumljivo, kao ni način na koji se to radi i obrazlaže.

Zaćutali su i lekari! Osećam da bi petak mogao da bude nulti dan početka velike izolacije svih građana Srbije!

U međuvremenu sa pozicije predsednika države i predsednika „svih Srba“ ma gde bili, podelio je dijasporu na poželjnu i nepoželjnu. Poželjno rasejanje je ono u Republici Srpskoj, na Kosovu, Crnoj Gori i njima će otići dobar deo medicinske pomoći koju je dobila ili kupila matica.

Nepoželjna emigracija je ona koja je otišla dalje od regiona, trbuhom za kruhom, i baš je sada našla da se u vreme krize vraća svojoj, to jest, njegovoj, kući!?

Za sve pobrojane i podeljene grupe važe stroga pravila, uredbe i kazna zatvora, izuzev za grupaciju pravoslavnih vernika za koje važe samo preporuke. Da li će ih poštovati ili ne zavisi od njih i njihovih duhovnika!? I naravno za kockare, kladionice su i dalje otvorene!

Svi na koje se odnosi strogoća duplo su kažnjeni, bolešću i stigmom i odavno su izašli iz zone udobnosti u zonu neizvesnosti a neki su promenili život toliko da više i ne podseća na život, dok, stiče se utisak, lider naprednjaka u ovakvom, vanrednom stanju, pliva ko riba u vodi! Najbolji je, alal mu vera, kliču mu ljudi u sebi, a on to isto ponavlja van sebe!

I to nije, nažalost, sve.

Na ivici diplomatskog skandala podelio je prijatelje Srbije po sopstvenom aršinu! Pripretio je i prevremeno sahranio Evropu i kao „bajku solidarnosti“ strpao u karantin, prećutkujući da je EU ubedljivo najveći donator bespovratne pomoći Srbiji!

Za petnaest godina poklonila tri milijarde evra, dok je Kina na petnaestom mestu a Rusija, koja je potpuno nestala iz vidokruga, u vreme ovog „okoronjavanja“ još niže na lestvici država koje pomažu u nevolji.

Svestan, valjda, da će i „kovidovanju“ isteći rok, posle ovolikih podela na uzorne i problematične, odlučio je da jednokratno obraduje sve punoletne građane Srbije bacajući im iz helikoptera po sto evrića!

Helikopter je verovatno iz Rusije. Poznat mi je i smisao padobrana velikih menadžera koji se osiguravaju enormnom lovom u slučaju ostanka bez posla, ali iskreno sam zadivljena ekonomskim znanjem lidera naprednjaka koji se opredelio za ublažavanje posledica kovida-19 kroz „helikopter mani“.

Više bih volela da mi vrati mir i pet hiljada evra koje mi je za četiri godine hrabro oteo od zarade i penzije, za fiskalnu konsolidaciju! Jer, kada se ti „vazduplohovni“ evri budu delili, biće dovoljno daleko od korone, da se zaboravi šta je bilo, a blizu izbora, da bi bilo kako on želi!

U svakom slučaju – ostanite kod kuće!