Reditelj Emir Kusturica otišao je korak dalje i poželeo da ima malu atomsku bombu u džepu, brat predsednika Srbije „Mile“ ispričao je svoj san o pripajanju i jedinstvu RS sa maticom Srbijom a predsednik Nikolić otkrio „najintimnije i najskrivenije želje i ideje o kojima njegov brat govori otvoreno“ a on „nekako razmišlja da možda može kao zmija uz drvo da se čovek popne“…. Završetak ove, dubokoumne, rečenice nije se čuo, prekinuta je aplauzom. Razumljivo zbog visokog rejtinga zmije i zmija u mitologiji o ciklusima i novim počecima, ne samo u ex-yu sferi već i planetarno.

Mogu samo da pretpostavim da predsednik nije mislio na onu zmiju iz Rajskog vrta, ili ouroborosa, zmiju koja se hrani svojim repom, poznatu i kao žderač repa i simbol točka vremena koji sam sebe troši, ili čuvarkuću jer ona nije na drvetu već ispod praga kuće, ali mogu da pretpostavim da je predsednik Nikolić, svojom zmijskom logikom, hteo da poruči kako su javno ispričani snovi brata Mileta, najintimnije i najskrivenije želje svih koji u Srbiji danas odlučuju! Mašala! Što je mnogo, mnogo je i za predsedničkog kandidata, makar ga podržao Vučić!

Bez incidenata, na sreću, uz narečeni verbalni vatromet, protekla je proslava kontroverznog rođendana Republike Srpske. Kontroverzu najsažetije definiše Erik Gordi, sa Univerzitetskog koledža u Londonu, pitanjem zašto Srbije ne poštuje odluku Ustavnog suda BiH kroz prisustvo predsednika Tomislava Nikolića na obeležavanju Dana Republike Srpske, iako premijer Aleksandar Vučić stabilnost BiH navodi kao jedan od prioriteta spoljne politike. I drugo, da li je Republika Srpska postala legitiman entitet uspostavljanjem paralelnih institucija 1992. ili uspostavljanjem entiteta u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Dejtonski sporazum sa novouspostavljenim praznikom, očito, nema nikakve veze, kao i nagrade osuđenim ratnim zločincima krajem minule godine… što Gordi ne pominje ali vidi kao jedan od razloga da se ostane privlačan domaćim nacionalističko-populističkim pokretima i osigura legitimitet za političke, vojne i paravojne aktivnosti u devedesetim što, lako je dodati, uz postojeću reviziju istorije postaje sve izvesnije…

Nije, naravno, Nikolić usamljen i ne treba vam mnogo vremena da kopate po medijskim sadržajima i porukama da biste naslutili šta se iza brda valja a da vam se ne sledi krv u žilama, ako ste protiv rata, za mirotvornu politiku …. Putin i Lukašenko naoružavaju Srbiju za Balkanski rat?! Hrvatski obaveštajci upozorili NATO na navodni ruski plan čiji je cilj stvaranje Velike Srbije! …. Rusi i Belorusi, osim još 12 migova 29, šalju u Srbiju i raketne sisteme „buk“, „tor“, „tunguska“, „kornet“ i „točka“!!!

A sve je začinio Timoti Les u „Forin afersu“, koji najavljuje kraj ere multietničnosti i zaokret prema nacionalnim državama, što podrazumeva novi smer međunarodne politike koji bi trebalo da rezultira uspostavljanjem Velike Srbije, Hrvatske i Albanije i što bi, prema njegovom mišljenju, osiguralo mir i stabilnost na Balkanu!? Nije pojasnio da li se to podrazumeva posle još jednog novog rata? A kada ovako javno govori direktor agencije „Nova Evropa“ koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi, zašto se onda čuditi tajnim željama Tomislava Nikolića i drugih….

Da balkanski konflikti nisu otišli u istorijsku arhivu stalno je upozoravao Januš Bugajski navodivši ranije, upravo ovo što se danas dešava a dešava se i zbog krize u EU i njenih smanjenih kapaciteta za proširenjem, kako on veli, najmanje narednu dekadu. „Gašenje izgleda za članstvo potkopava odlučnost Balkana za vladavinom prava i podstiče uzmak demokratije i zato se regija suočava s tri vrste pretnji: društvenim nemirima, previranjem manjina i spoljnjim uplitanjem, što bi moglo podstaći nasilne sukobe. Ako se takvi konflikti prošire preko granica, i NATO i Rusija bi mogli biti uvučeni u eskalirajući sukob.“

Ako tome dodate veoma kritičan tekst u „Špigelu“ o populizmu i autoritarnosti Aleksandra Vučića, ne možete a da se ne prisetite analogije kako je Milošević od faktora stabilnosti na Balkanu postao balkanski tiranin a posle i kasapin… Štošta, dakle, nagoveštava da prosta 2017. godina neće biti ni obična ni jednostavna i ako ništa drugo na najavljenim predsedničkim izborima u Srbiji svoj glas bi trebalo dati razumu i onom kandidatu koji ne doliva ulje na vatru i koji je svestan činjenice da pored mitske zmije i njenih pežorativnih značenja, postoji robot zmija sa kamerom koja se penje na bandere i drveće i, kamuflirano, izbliza sve posmatra i snima i nema iznenađenja ako se ti snimci već sutra pojave na internet mrežama.