Gledano po masivnosti kampanje koja prati seljenje Malog iz Starog dvora u Nemanjinu, odgovor je da. Naime, ni zbog Kosova, niti zbog nekih izbora, a tek ne ni zbog nekih malih opozicionih demonstracija, Vučić je pokrenuo kampanju „povećavamo penzije“. Takva se odluka donosi da bi se dejstvovalo na javno mnjenje, samo kada je reč o nečemu od najvećeg političkog značaja. Bez obzira na okolnosti – budžet, MMF – Vučić je svakako imao izbor da penzije poveća pre ili kasnije, ali on je to učinio baš tako da time „pokrije“ to što će Mali dobiti ministarstvo finansija.

Istim spin intenzitetom Vučić bi mogao da za ministra finansija postavi i bilo kog poznatog tajkuna – sa ovakvim pritiskom na javno mnjenje glatko bi u Vladu ušli i Beko, Mišković, Kostić, pa čak i Peconi. Zašto je pak, tolika doza manipulacije potrebna za jednog Malog, koji jeste hodajući simbol brutalnosti establišmenta, ali ga niko ne zove tajkunom, čak ga je i Vučić branio time da je „emocionalno neinteligentan“? Zato što je to nevolja sa autokratijom – ne može da se dobro proceni njeno trajanje, naročito to ne mogu određeni ljudi. A to su sam autarh, dakle onaj koji vlada, kao i građani kojima se vlada. Svima njima se čini da autarhija odmah sutra može da ode dođavola, ako se dese određene spoljnopolitičke okolnosti i zaljuljaju autarha i njegovo najuže okruženje. Istovremeno, svima se čini da je tačno i suprotno – da ovakva loša i korumpirana vlast može da traje još godinama i decenijama, i da joj spoljne okolnosti isto tako idu na ruku. I zato, kako nema valjane procene, pokoravanje ostaje glavni metod. Građani se prave da se pokoravaju, a autarh je na stalnom oprezu da bi oni to mogli zaista, i da prestanu da rade.

A Srbija je ušla u fazu Vučićeve vladavine, kad problem sa pokoravanjem više ne može da se desi sa opozicijom, što znači da je jedini prostor za političku krizu unutar vladajuće grupacije. I zato je Siniša Mali poslat u Vladu, ne samo da ojača premijerkinu poziciju, nego, budući da se odustalo od ideje da bude njen šef kabineta, da postane njeno drugo ja. Kako će sada potpredsednici Vlade i ministri, koji su jasno i javnosti i Vučiću stavljali do znanja, da Ana Brnabić jednostavno nema kapacitet za mesto na kome je, da se ponašaju. Pa, pokoriće se, je li da?