Glista pod martinkom 1Foto: Miroslav Dragojević

Kuda idu ekološke blokade?

Zahtevi se množe, revolt izazvan ponašanjem policije i izvođenjem batinaša na građane je veliki, neki su se čak setili i da REM ne valja i sve počinje da liči na „1 od 5 miliona“, kada je sve manje i manje babica negovalo kilavo dete, koje je dušu ispustilo aprila 2019.

Da li su organizatori protesta precenili narod? Naročito me je strah za šačice „ustanika“, koje su dva ledena sata držale pod blokadom regionalne puteve, poput Ruma – Irig, odolevajući trbušnim atacima lokalnih naprednjaka, koji su baš tada krenuli da tetki odnesu lek ili im se baba porađala.

Još kada sevne poneka pesnica, a sevne, snimci golorukih ljudi, izloženih na milost i nemilost dobro organizovanom i opasnom protivniku, postaju još strašniji.

Kada sam čuo za plan da će naredne subote blokada biti na sto punktova i to čitava tri sata, zamislio sam te neustrašive babe, dede, očeve, majke, sinove i kćeri – kako li će im biti tokom ta tri sata, ali kako će biti i onima koji će, po nalogu opštinskog odbora, maskirani sedeti u zagrejanim kolima i čekati priliku da na kraju blokade nekog izbambusaju pod okriljem tame.

Onda mi je u ponedeljak uveče stigao snimak TV trovačnice Milomira Marića, u trajanju od skoro sata, ali dovoljno mi je bilo da pogledam prvih pet minuta.

Aleksandar Vučić je kroz Milomirova usta optuživao demonstrante za političku zloupotrebu Novaka Đokovića, koji se s punim pravom bori za zdravu životnu okolinu, a ona je iznenada postala najviši državni prioritet.

Od silnog adrenalina koji je tekao blokiranim putevima možda nismo baš najbolje obratili pažnju na to kako se Vučić istog dana pred jadarskim seljanima uvijao kao glista pod martinkom, odgovarajući na njihov bes tako što je pokunjeno obećavao i ono što se od njega nije tražilo.

Ista vlada koja je pre samo nekoliko nedelja usvojila predlog Zakona o eksproprijaciji, brže bolje usvojila je izmene i dopune tog istog zakona, koje je predložio Aco, Srbine.

Niko nikada nije video ovoliko ustupaka Aleksandra Vučića za tako kratko vreme, tačnije niko nikada nije video nijedan njegov ustupak, jer ustupci znače slabost, a predizborni ustupci ogroman su rizik za njegov imidž strogog, ali nepravednog vladaoca.

Režim ima zadatak da do subote preobrazi Vučića od ljubitelja kineskog dima u obožavaoca prirodnih bogatstava Jadra, te da prikaže mirne demonstrante kao teroriste koji ne daju babi na ručak.

U tome će im pomoći policija, bila na ulicama ili ne, batinaši, prerušeni u maskirane kivne građane, naoružane drvenim palicama, a naročito iznenadna, ali ipak očekivana, nesloga između organizatora i drugih političkih faktora u blokadama.

Da li će se Vučić i njegova banda oporaviti od najsnažnijeg nokdauna otkako su na vlasti?

Nastavak teksta u sutrašnjem broju

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.