Gotova škola! 1Foto: Radenko Topalović

Ove godine, međutim, umesto uskličnika, trebalo bi staviti znak pitanja: gotova škola? Vlada Srbija naložila je Ministarstvu prosvete da to bude danas, za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Bez obrazloženja, uz naređenje da sve ocene moraju biti zaključene danas i preporuku iz nečije bujne mašte kako učenici, koji to žele, nastavu mogu da nastave do 20. juna… u prirodi… i ovde je autor saopštenja verovatno popio dnevnu terapiju, pošto se ono tu i završava.

Narod, makar onaj njegov deo koji pljuje sve odluke vlasti, ispljuvao je i ovu. „Završi se škola pre ‘Zadruge'“, zajedljivo primećuju jedni. Drugi, kojima su u glavi slabe ocene njihovih potomaka, usplahireno tvrde da ovo znači da neće biti vremena za popravljanje ocena.

Mogao bih da se opkladim da je ovakva odluka put u poklanjanje ocena, a ne u masovne odlaske na popravni. Neki su ovo povezali sa protestima. Kako? Kraj školske godine neće oživeti žrtve. Neće ni smanjiti broj učesnika na protestima. Naprotiv.

Ovo je, u krajnjoj liniji, dobra odluka. Ona iz odnosa roditelj – država – dete, izbacuje najslabiju kariku, državu i ostavlja roditeljima da vide šta će i kako će sa svojom decom do kraja raspusta. Bilo bi bolje da su roditelji rekli državi: „Od naše dece si napravila potencijalne ubice i potencijalne žrtve, od sad se neko vreme mi brinemo o njima“, ali takve svesti među roditeljima nije bilo.

Oni su bili spremni da, uz sve moguće potencijalne posledice, ostave decu u školama do 20. juna, a država je bila ta koja je rekla: „Dižemo ruke, u utorak svi na raspust.“

Bez bilo kakvog obrazloženja. Uz dodatak o nastavi u prirodi, valjda namenjen deci koja baš nikako ne smeju da budu kod kuće, već u školi. Niko svojevoljno neće ići ni u kakvu školu, pa tako ni u školu „u prirodi“, ako je škola već gotova.

Ovo sa „prirodom“ je, dakle, providni pokušaj da nemoćna država prikaže kako je pronašla nekakvo kompromisno rešenje za decu koja „nisu za kod kuće“, a koje bukvalno nijedna škola neće sprovoditi.

Ima i onih koji ubrzani kraj školske godine povezuju sa događajima na Kosovu, pa ću, eto, pomenuti i njih, ali se neću pecati da nagađam kakvi bi to budući događaji na Kosovu mogli da utiču na današnji nagli kraj škole.

Možda je kraj školske godine uvod i u kraj svega ostalog? Možda, iz dana u dan, Vlada Ane Brnabić, počne da donosi slične oduke. Od desetog juna, svi da sede u hladu, pa čak kad je grmljavina. Od dvanaestog juna, ne morate da izdajete fiskalne račune, izvinjavamo se svim učesnicima nagradne igre.

Od četrnaestog juna, dižemo ruke od svega, u potpunosti, jer očigledno nismo u stanju za bilo šta. Neće biti tako, Vlada će nastaviti sa donošenjem još gorih odluka od ovih, ali je, tako mi se čini, ipak uspela da prebroji koliko fanova na internetu ima K.K. i zaključi da je najbolje odmah prekinuti školsku godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari