Proročanstvo za izbore 2024. 1Foto: Radenko Topalović

Pošto ovih dana prolazim kao uspešan prorok, u ovoj kolumni pokušaću da proreknem kako će se odvijati politička situacija u zemlji u narednih nekoliko meseci, a nakon rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji koju u trenutku kada ovo pišem još nisam pročitao.

Imajući u vidu da Srbija nije ni demokratska, ni autokratska, već banana republika, pod kontrolom stranih sila, pretežno zapadnih, može se predvideti šta će se odvijati u narednom periodu, pre svega kad je reč o nastupajućim lokalnim izborima.

Predsednembarsko otvoreno ruganje demokratiji.

Imamik Vučić, marioneta više domaćih i stranih interesnih grupa i vlada, biće prinuđen da organizuje lokalne izbore na drugačiji način u odnosu na izbore koje smo imali 17. decembra.

Rezolucija EP, koja predstavlja poslednji korak ka potpunoj izolaciji naše zemlje, ovoj osvedočenoj kukavici ostaviće skučen manevarski prostor za organizaciju lokalnih izbora.

Kada to kažem, ne mislim da će „onaj koji daje sve“ u potpunosti biti lišen oruđa za izbornu manipulaciju, ali bez sumnje neće se ponoviti dec ovakvu viziju: sila koja odlučuje o mnogo toga u našoj maloj prljavoj bari preseći će situaciju na sledeći način:

Moraju opet beogradski izbori, pored lokalnih.

On je u fazonu pa dobro, to smo znali još pre decembarskih izbora. Ali, nastavlja glas, nema te više kao nosioca lokalnih lista.

On padne u frku, a glas kaže: s druge strane, ostavljamo ti medije kakvi su sada. Njemu bude malo lakše, ali glas kaže: ovaj put nema Bosanaca, a ni drugih fantomskih birača.

Njemu skoči pritisak, a glas veli: za utehu, zamolićemo opoziciju da ne ide u jednoj koloni.

Eno, vidi, oni su se rasturili, a još ih nismo ni zamolili.

Kada je reč o naprednjačkom prikupljanu potpisa za stranke koji će ostati ispod cenzusa, ono verovatno neće potpuno izostati, ali će verovatno biti manjeg obima nego ranije.

Zamagljena mi je vizija o tome koliki će se pritisak naprednjaci vršiti na svoje sigurne glasove.

Štelovanjem pritiska oni mogu znatno da utiču na rezultat izbora.

Pritisak verovatno neće biti apsolutan, uz ceo arsenal pretnji, ucenjivanja i podmićivanja, ali neće ni izostati.

Biće recimo negde oko 62.4 odsto. Potpuna mi je nepoznanica šta će se desiti sa misticima iz grupe Marsovca Nestorovića.

Da ja upravljam događajima u ovoj smejuriji od zemlje, natempirao bih predstojeće izbore tako da SNS pukne, ali ne baš svuda i ne baš ubedljivo.

Ništa od ovih uputstava, naravno, neće biti u potpunosti javno, jer „onaj koji sve daje“ ne može da ispadne potpuni slepac toliko puta u malo više od godinu dana, nego, u pola glasa, u polumraku, pomoću svečanih obećanja, strogih instrukcija i ucena sankcijama, Skaj prepiskama ili još gore fotkama ili video klipovima razmenjivanim putem te aplikacije.

Imam i goru viziju, ali držaćemo se ove.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari