"Sprem'te se, sprem'te" 1Foto: Miroslav Dragojević

Prema novom zakonu, predviđeno je da nastava u školama počinje intoniranjem državne himne „Bože, pravde“.

Čitajući vesti, nisam uspeo da shvatim da li himna mora da se pušta samo na početku školske godine ili svakog dana, na početku časova, da li samo u prepodnevnoj smeni ili i poslepodnevnoj, a ostaje i pitanje šta kad nastava za neka odeljenja počinje pretčasom.

Ako je reč samo o početku školske godine, nemojte da smarate, valjda mogu škole, direktori, đaci i nastavnici to da iznesu.

Kazne za institucije i odgovorna lica, ako himna izostane, opravdano su drakonske. Puštanje himne đacima je sjajna ideja.

Treba je, po mom mišljenju, cepati svakog dana, pred svaki čas.

Biće to i mala fiskulturna vežba, jer će učenici stajati dok se himna intonira, a mogli bi i da rade rukama – desnu na srce, ili desnu uvis, sa ispruženom šakom, ili raširena tri prsta, odnosno skupljena tri prsta, kao da soliš užinu.

Ko će da proverava da li se naredba sprovodi, pitaju se dežurni kenjatori.

Pa, đaci će da proveravaju.

Ima li veće sreće za đaka od toga da država kazni i školu i direktora.

Verovatno će đaci drukati čak i ako himna bude puštana, ali ko vam je kriv kad ste ukinuli školski razglas iz prošlog veka, sa koga, iz drvenog zvučnika, istovremeno, u sve učionice, dolazi isti zvuk.

Ovako, nastavno osoblje moraće da se snalazi. Himna će biti puštana s mobilnog, što ostavlja prostor za zloupotrebe, poput puštanja verzije u kojoj Bog čuva „srpskog kralja“, a ne „srpske zemlje“.

Koje od neobrazovane i poludivlje dece će uopšte primetiti taj detalj, maslo ostrašćenog istoričara ili biologičarke sa dijagnozom.

Pošto je, od osmog decembra, Srbija postala država u kojoj predsednik poštuje primedbe svakog na bilo šta, moguće je da dođe do izmena zakona, u tom smislu da se ne mora nužno puštati himna, već, na primer, „Sprem’te se, sprem’te, četnici“.

Mogu se đaci i zbunjivati, tako što će im se puštati „Sred pušaka, bajoneta“, koju sigurno do nikad nisu čuli, a može doći i do pomirenja partizana i četnika, tako što će se ponedeljkom, sredom i petkom puštati „Sprem’te“, utorkom i četvrtkom „Bajoneta“, a radnom subotom hit Baje Malog Knindže „Ne damo ti, Tuđmane, ni metra“.

Umesto himne, može se đacima dizati moral i nekom apolitičnom numerom, poput „Bruke“, u izvođenju Svetlane Ražnatović, a u „kaubojskim“ školama „Sprava mi ko blaster“, sastava Prti Bee Gee.

Da bi došlo do ovakvih izmena zakona, potrebno je samo da dovoljan broj đaka blokira magistralu.

Predsednik će odmah na sve pristati.

Kad je već predsednik toliki car, zašto ne doneti i zakon koji će narediti da iznad tabli, umesto austrougarskih špijuna Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, visi upravo njegova slika.

Taman da se đacima, umesto himne, pušta Jutjub hit „On je Vučić Aleksandar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari