Sve naše jeseni su tužne 1Foto: Miroslav Dragojević

Dok je vas mučila nesanica jer brinete oko toga kako platiti struju, čime napasti popisivača, da li će Putin bacati atomske bombe, u kom stanju su Vučićevi bubrezi i kako vaspitati sina, koji trenutno sa svojim drugarima u crnom koku šmrče i kurve tuče, stigla je jesen!

Niste ni provalili, priznajte. Bilo je tri posle ponoći, mislili ste da vas muče duhovi umrlih kojima ste ostali dužni sto evra, ali ne, to je samo stara dobra srpska jesen. Dani će postajati sve kraći i kraći, a onda će se odjednom smrknuti već u četiri po podne, što će veoma povoljno uticati na psihološke poremećaje građana, u smislu da će ih znatno pojačati.

Tokom svake promene godišnjih doba, nervno labilne osobe, a to znači bukvalno svi stanovnici ove napaćene zemlje, treba da izbegavaju mostove i visoke spratove, da ne bi odatle impulsivno skakali u blaženu smrt. Izbegavajte oštre predmete, ali i bivšu ženu, pošto nagon za samouništenjem, srpska jesen, poput kakvog demona, lako pretvara u nagon za uništenjem sebi bližnjeg.

Molite se Bogu malo češće, jer između vas i Lešća/Orlovače stajaće samo on, kad pod uticajem hladnoće počnu da vam se sužavaju krvni sudovi. Ali, dosta mračenja. Biće ovo vrela politička jesen, narod će se sliti na ulice i podići masovni građanski ustanak protiv pomahnitalog diktatora. A ne, ipak neće. To su bile neke druge jeseni, toliko davne da su vam babe i dede bili živi. Ovaj put – šipak. Diktator sve drži pod kontrolom i jedino što će se izlivati ove jeseni biće još pokradenih para u njegove i džepove njegovih bandita.

Jeste li spremili gas-maske? Znate šta nas čeka? Obaranje svetskih rekorda! U zagađenosti vazduha! Ne samo ekonomski, bićemo i vazdušni tigar, tigar, koji skače na vaše bronhije i pluća i reže ih na froncle. Dobro, ajde, kad ste već navalili, prestaću da mračim. Jesen nisu samo sranja. Jesen je i pandemija. Zezam se, rekao sam da neću više mračiti.

Jesen su crveno, žuto i opalo lišće, koje ćete, kao kad ste bili dete, šutirati dok hodate trotoarom, noseći kući 700 litara mleka i 800 kila šećera, plen iz supermarketa udaljenog 12 kilometara od vašeg doma. Kakva bre kola? Nema se i za gorivo i za šećer. Zato možete, poput nestašnog dječarca, bahatom komšiji sipati malo šećera u rezervoar i posle se slatko kikotati četiri minuta, do novog naleta crnih misli.

Jesen je i vaša stara jakna, ona iz srednje, to jest vaša najnovija jakna. Kopajući po džepovima, možda ćete, među računima, zgužvanim maramicama, pokradenim šrafovima i starim vizit kartama, pronaći pisamce, koje vam je tu krišom ubacila školska simpatija i napisala da vas voli. Danas živi u Dubaiju i ima troje dece sa švercerom oružja. Sreća njena pa ste pismo tek sada pronašli.

Na južnoj polulopti stiglo je proleće, a vi skupljajte snagu za proleće 2023. Biće zajebano.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari