Ubistvo Nemca i hapšenje dvojice osumnjičenih – jedan Iračanin, a drugi Sirijac – bio je povod da proteste organizuju „desno populistička“ Alternativa za Nemačku (AfD), kako vodeći nemački mediji tumače ideologiju te najjače opozicione stranke, kao i Pegida i lokalni pokreti koji dobijaju ružnije atribute.

Da je na demonstracijama – „delimično nasilnim“, kako nemački mediji insistiraju – bilo „lova na ljude“ imigrantskog porekla, nacističkih pozdrava, da je vladala nesumnjivo ksenofobična atmosfera, u prvim reakcijama kao da niko nije sumnjao, osim organizatora. Kancelarka Angela Merkel kazala je neposredno posle demonstracija i nereda da je bilo „lova na ljude“.

U međuvremenu, otkrivaju se neslaganja u sagledavanju događaja u Kemnicu u konzervativnom delu vladajuće koalicije – u strankama Unije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koju predvodi kancelarka i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) čiji je lider ministar policije Horst Zehofer.

Mihael Krečmer (CDU), predsednik saksonske vlade, prošle nedelje je izjavio: „Jasno je – nije bilo nikakve rulje, lova na ljude niti pogroma.“ Potom je procurilo da je Zehofer na jednom partijskom skupu izjavio da je „migracija majka svih problema“, a na kritike da je o Kemnicu dugo ćutao odgovorio je da je čekao informacije. Većina vodećih stranaka osudila je Zehofera zbog izjave, a najzanimljiviji komentar dao je jedan funkcioner vladajuće SPD nazvavši ga „dedom svih problema“. Zaista, CSU je puno uticala na korekciju vladine politike u vezi sa migrantima. Zehofer je izašao u prvi plan kao prva „babaroga“ promene kursa, kao što je Viktor Orban bio oličenje uvođenja rigorozne politike prema migrantima koju je, na kraju, prihvatila u većoj ili manjoj meri cela EU.

Indikativno je bilo i da kancelarka prošle nedelje nije ponovila izraz „lov na ljude“, ali je kritikovala AfD koja, kako je rekla, deli odgovornost za nerede, pa bi tom strankom mogla da se pozabavi Savezna kancelarija za zaštitu Ustava. Ali, eto novih problema: predsednik kancelarije Hans-Georg Masen osporava navode o „lovu na ljude“, pa neki traže njegovu ostavku.

Da li su se na ulicama saksonskog grada pod parolom iz vremena ujedinjenja Nemačke „Mi smo narod“ (Wir sind das Volk) pre svega okupili „normalni ljudi“ ili oni drugačiji, u koje, valjda, ne spadaju birači AfD-a?

„Mejnstrim“ političari žele da zaustave trend jačanja ovih „desnih populista“, svako na svoj način – Merkel i SPD žigosanjem te stranke, Zehofer, pa i neki u CDU približavanjem njenoj politici. To rade s dobrim razlogom, jer, prema anketama, AfD ili stagnira ili raste. A dve glavne stranke vladajuće koalicije, CDU i SPD, prema juče objavljenoj anketi, po prvi put u istoriji zajedno nisu dobacile do 50 odsto. AfD trenutno stagnira na 15.

Ipak, nema opasnosti od skliznuća Nemačke u „varvarstvo“. Većina Nemaca time ne želi da se igra. Predsednik Frank-Valter Štajnmajer nedavno je sugerisao da bi svima trebalo da bude jasno da je Nemačka imigrantska zemlja.

Uzgred, zanimljivo je da su beogradske ulice u poslednje vreme načičkane reklamama za učenje nemačkog jezika. Što kad nam tako dobro ide, nećemo valjda da hrlimo u Berlin, Minhen, Kemnic? LJudi gladni znanja, eto to je.