Nacionalna klasa do 23 metra 1Foto: S. Milojković

Neko je na internet postavio zafrkantsku analizu spomenika „ocu srpske državnosti“ prema kojoj on predstavlja kombinaciju cediljke za limun, mozga, sita i ljuske od jajeta na čijem vrhu stoji vrač.

To za vrača jeste zlobno, ono je ipak Stefan Nemanja.

Ali šta ima običan i neuk svet da se upušta u estetiku, kad ima ko je u ovoj zemlji zadužen za spomenike, kao i za sve ostalo – Aleksandar Vučić.

Kusturica je odgovorom Markoviću oduševio Vučića, koji je ocenio da nema govora da se spomenik ne dopada običnom svetu koji na izborima njemu i njegovim nedelima daje najmanje 70 odsto glasova, već da je reditelj razobličio „licemerje lažne srpske elite“.

A prava elita zasedaće u Beogradu za koji dan.

Kusturičin odgovor Markoviću koincidirao je, naime, sa objavom da u sredu na Andrićev venac dolaze najviši predstavnici Srba u Republici Srpskoj, na čelu sa Miloradom Dodikom, koji bi, u stvari, trebalo da obavlja ulogu najvišeg predstavnika Bosne i Hercegovine, pošto je član Predsedništva te države, ali on tu državu prezire i priželjkuje njen raspad poslednjih gotovo 15 godina, koliko vlada.

Na začelju je Emir Kusturica s kojim će Vučić i ostali valjda razgovarati samo o snimanju filma o Jasenovcu.

Vučić, kao najviši predstavnik elite, treba uskoro da putuje u Vašington, da pregovara sa predstavnikom Kosova uz posredstvo Bele Kuće, pa se dolazak Dodika i prijatelja dovodi s tim u vezu.

Jer, Dodik tvrdi da su RS i Kosovo „dva identična slučaja“ i savetuje Vučića da u Beloj kući „istakne kršenje međunarodnih sporazuma“ (o BiH, razume se).

Možda će i Kusturica imati savet za Vučića, kao što je imao za Markovića – da „izoštri smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori“, kako mu je otpisao.

Isti savet kakav je Kusturica dao Markoviću mnogi su ispostavili Vučiću, pogotovo u vezi s Crnom Gorom, ali se ispostavilo da on za takve preporuke ne haje, zbog svojih specifičnih odnosa sa Milom Đukanovićem.

Jedini saveti koje Vučić prihvata se odnose na njegov opstanak na vlasti i dolaze Iz krugova za odnose sa javnošću, kao i iz inostranstva – i sa Zapada i sa Istoka, dok Kusturica sanja svoj ruski san.

Obojicu Vladimir Putin voli da ugosti, Vučića iz razumljivih razloga češće, ali sa manje emocija.

Dok se otac (nacije) vrati sa službenog puta pobednički – kako bi drugačije – „rugla“ kod bivše Železničke stanice više neće biti, već će tu stajati spomenik visok 23 metra i čik neka ga neka buduća vlast ukloni.

A smejali smo se Makedoncima i njihovom Aleksandru Velikom u centru Skoplja…