Ne kažemo da neće i njih, ali za sada – ni pisma, ni razglednice. U pitanju je Teodora Vranješević (9) iz Kragujevca. Nada za njen život je transplantacija kostne srži u Frankfurtu i košta 350.000 evra. Pokrenuta je velika akcija na društvenim mrežama i za sada to ide kako ide. Zamislite tog našeg mučenika, ministra za rad i ostale situacije, da je kojim slučajem odlučio da umesto u Mathauzen, iz kojeg se brže, bolje, jače vratio zbog zastave Kosova, uplati neki dinar na račun Teodorinog oca, kolege novinara. Srbija od tog Vulinovog poteza u Mathauzenu ništa nije dobila, jer će se za neki dan, nedelju, mesec, ionako pod tom istom zastavom, ali u Briselu, premijer-predsednik ponovo sastati sa omraženim kosovskim zvaničnicima. Ne samo sastati, već i rukovati. A ti Srbijo, leči decu uz pomoć SMS-a.

Šta reći tek povodom „besplatnog“ koncerta junoše naprednjačkog pokreta u Srbiji Ace Lukasa u Kraljevu. Prema zvaničnom dokumentu Gradske uprave grada Kraljeva, Odeljenja za privredu i finansije čiji je rukovodilac Milomir Prodanović, ovaj grad će iz tekuće budžetske rezerve izdvojiti tačno milion i 250 hiljada dinara, okruglo deset hiljada evra za binu, rasvetu, ozvučenje i obezbeđenje, inače besplatnog koncerta Ace Lukasa u sportskoj hali 19. maja. Nema, voljena Srbijo besplatne večere. Neće Aca Lukas da peva džabe ni naprednjacima. Ako se malo više raspitamo, bina, rasveta, ozvučenje i obezbeđenje teško da može da pređe cifru od pet hiljada evra, ali pošto je besplatan koncert onda može. Kraljevčani dragi, imate li dušu? Koliko bolesne dece živi u vašem gradu, a vi plaćate Acu Lukasa, koji je, Bože zdravlja, živ i zdrav. A ti Srbijo, leči decu uz pomoć SMS-a.

Posle Vulina i Ace Lukasa, logično je da i ON dođe na red. Čovek koji se pita za sve i koji odlučuje o svemu, mogao bi da odluči i da Teodora živi. Niko mu to neće uzeti za zlo. Lepo ljudi kažu – Ko spasi i jedan život, spasio je ceo svet. Ne treba da po televizijskim studijima spasava režirano padanje u nesvest, neka to uradi u ril tajmu. Evo mu i predloga. Stalno se naš premijer-predsednik hvali rejtingom. Nije tajna da se taj rejting „meri“ jednom nedeljno. Rezultate tog „merenja“ on dobija, verovatno ih i naručuje, jer teško da istraživanje kojim se „meri“ rejting neko radi za „dž“. Ako neko baš od srca to radi za premijer-predsednika, neka ide nama na dušu, ali teško da možemo da poverujemo da je „mrmot zapakovao čokoladicu“. Premijer-predsedniče, izostavite koju nedelju to merenje, jedno mesec dana. Znamo da ste najpopularniji, nema boljeg od vas, ne lečite komplekse iz mladosti, neka i ti anketari i „merači“ rejtinga odmore malo. Ko god da plaća ta „merenja“ neka uplati neki dinar na broj računa 340-32003872-78 i neka pruži šansu Teodori da živi. Teodorin život je važniji od bilo kog kilometra auto-puta, Beograda na vodi. Koliko ste samo para iz budžeta dali nesposobnoj vlasti u Kragujevcu samo zato što je na njenom čelu Tomin sin? Kada se može sve se hoće. A ti Srbijo, leči decu uz pomoć SMS-a.

Umesto što pomažete Pink, Informer, Tanjug… uplatite neki dinar za Teodoru, ili neka oni uplate, sve su to naše pare. Taj Mitrović i Vučićević su biznismeni, umeju oni od dva dinara da naprave četiri. Ovu vrstu moralne obaveze Mitrović mora da ima, zna on i sam, ne moramo mi da ga podsećamo zbog čega. Kada barem nešto od ovoga, budete uradili, e onda konačno sa dnevnog reda skinite ovu temu. Pronađite način da se naša deca ovde leče. Eto, imaćemo i taj veliki i savremeni Klinički centar u Nišu. Doduše, i Francuska dobi predsednika, a taj centar još ne otvoriste, iako ste jadnog Srđana Predojevića sa Pinka pozvali još onomad na otvaranje KC u Nišu „za koji dan“. To je, međutim, neka druga priča. Uradite nešto, pobogu, i odlučite da Teodora živi. Nemojte da ostanete upamćeni po tome da vam je važniji koncert Ace Lukasa od Teodorinog života.

Autor je novinar Glasa Podrinja i TV Šabac