Odvrtanje sijalice Ane Brnabić 1Foto: Luca Marziale / Danas

Teško da na političkoj sceni Srbije postoji neko ko u tolikoj meri izaziva ogorčenje poput naše premijerke Ane Brnabić, poznatije kao – Čale.

Nedostojna funkcije na kojoj se nalazi, naša premijerka ima neodoljivu potrebu da svojim izjava dodatno nervira srpsku javnost, bez obzira da li se radilo o sledbenicima i simpatizerima vlasti ili opozicije.

Na stranu to da joj je javni nastup, uglavnom nerazumljiv zbog njene nesposobnosti da artikuliše svoje misli.

Jednostavno, javni nastupi joj ne leže, da li zbog treme, prevelike brige za predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nesposobnosti ili nečeg sasvim petog na kraju nije mnogo ni bitno.

Takva je. Sasvim drugi par rukavica je njena iritantnost koja je, čini mi se, namerna i koja kao da ispituje granice dokle smo spremni da trpimo ono što govori.

Tako nas je zaprepastila kada je u jednom od skaradnih jutarnjih programa govorila o tome kako je u Londonu štedela struju.

„Kada sam živela u Velikoj Britaniji imali smo luster sa tri puta četiri sijalice i odvrnete neku, jer vam ne trebaju sve. Tamo je struja toliko skupa da svaki dan razmišljate kako da ja budem efikasnija zato što te lupi po džepu„, rekla je Brnabić.

Pri tom, optužila je građane Srbije da „nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina“, i pozvala nas da kada napustimo prostorije ugasimo sijalice i tako pomognemo državi da preraspodeli struju.

Obraza da ovo kaže ima žena zbog koje je Srbija, Bog te pita koliko miliona evra platila da bi se uselila sa svojom partnerkom u državnu vilu u kojoj je tri decenije živela udovica Josipa Broza Tita Jovanka Budimirović.

Jednog dana ćemo saznati koliko je renoviranje te vile koštalo, a mediji su spekulisali sa cifrom od 30 do 50 miliona dinara.

Svojevremeno je direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić izjavio da je kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

U Londonu je, eto, morala da štedi, a ovde idemo široko, plaća to narod Srbije.

Nešto nisam siguran da se premijerka odgovorno ponaša u toj vili i da gasi sijalice.

Vila ima „skromnih“ 750 kvadrata. Treba tih 750 kvadratnih metara i osvetliti i ugrejati.

Ako ćemo pošteno, prethodna stanarka je u toj vili živela skromno, koliko smo mi, obični smrtnici obavešteni.

Nije morala da odvrće sijalice sijalice, a ni grejanje nije imala.

Ali, zato se za premijerku raširila ruka, opušteno.

Pa, nećemo valjda da dozvolimo da nam premijerka živi u nekom stanu i da mora da odvrće sijalice po lusterima.

Što je najgore, verovatno joj država i plaća sve račune za tu vilu, a ne bih isključio mogućnost da i kada ne bude premijerka, što nije nemoguće da se desi, ostane da uživa u porodičnoj atmosferi jedne od najintrigantnijih beogradskih vila.

Zar se to ne dešava sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji se i dalje nije iselio iz vile u kojoj je živeo dok je bio na funkciji.

Apsolutno sam za to da predsednik i premijer zemlje imaju svoju rezidenciju, ali da u njima borave dok su na funkcijama.

Kada to više nisu, nema ni rezidencije. U modernom svetu, neki državnici se voze Vizerom kada putuju, da bi uštedeli, a za naše renoviramo vile od 750 kvadrata.

Koliki licemer moraš da budeš da bi narodu prodavala priču o odvrtanju sijalica zbog štednje struje, a živiš u luksuzu koji građane Srbije košta na dnevnom nivou ko zna koliko?

Uvek spremna da napadne „prethodne“ da su krivi za sve, ali u ogledalo da se pogleda neće.

Njoj su „bivši“ krivi i za tu struju koje u Srbiji danas sve manje ima.

Pominje neku 2003. i 2004. godinu. Od 2012. godine su na vlasti njeni saborci. Deceniju su imali da srede stanje u EPS-u.

Postavili su neobrazovanog vlasnika pečenjare za direktora takvog sistema koji mora da je obrtao prasiće na ražnju dok mu je u termoelektranu umesto uglja bacano blato.

Nije imala vremena da se bavi tim poslom, jer je verovatno menjala sijalice u vili od 750 kvadrata.

Ana Brnabić, poput mnogih političara, živi život bez obraza.

Našla se u milosti čoveka koji odlučuje o svemu u Srbiji, i jednostavno joj se može.

Niko je nikada nije pitao za tu vilu od 750 kvadrata, kao što je nikada niko neće ni pitati da li zbog pomoći državi da preraspodeli struju i danas odvrće sijalice po toj kući kao onomad u Londonu.

Ona će da nastavi da uživa, a mi ćemo skrušeni u ramenima gledati kako još jedna državna vila odlazi u nečije drugo vlasništvo i odvrtati sijalice kako bismo pomogli državu.

#izVucicemose

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.