Opozicija treba da se koncentriše na sebe 1

Koliko je to normalno, neka govore drugi, ali da je glupo, izvinite, ali jeste. Da li je tako nešto politički opravdano, pa naravno da jeste sa stanovišta vlasti u Srbiji. Eno ga Ivica Dačić već zadovoljno trlja ruke očekujući poziv u koaliciju sa naprednjacima. Uželeo se čovek predizbornih skupova, nedostaju mu. Od poslednjeg skupa takve vrste prošlo je otprilike pola vremena od onog koliko je Bata Gašić izdržao bez državne funkcije, oko pola godine. Svi znamo koliko je to dugo, zar ne?

Naravno da Prvorođeni neće da raspiše izbore zbog Dačića, već da sebe spasi bruke u Beogradu. Mašu nam danima istraživanjem Ipsosa po kojem su naprednjaci dostigli neslućene visine kada je reč o podršci naroda. Skala se zaustavila oko 55. podeoka. I to je reč o teritoriji cele Republike. Zanimljivo je da nisu saopšteni rezultati istraživanja za, na primer, Beograd. Jedna druga agencija, odnosno Nova srpska politička misao, objavila je rezultate za Beograd sa pretpostavljenim listama. Rezultati su zanimljivi. SNS bi, po rečima Đorđa Vukadinovića iz NSPM, dobila 33,8 odsto glasova na beogradskim izborima. Za vratom bi bila koalicija Pokret slobodnih građana i Narodne stranke sa Draganom Đilasom kao kandidatom sa 27,7 odsto glasova, a treća bi na izborima bila lista Aleksandra Šapića sa 16,1 odsto. Kada se vidi procenat SPS od 5,5 odsto, po rezultatima ovog istraživanja, jasno je da bi Dačić više voleo da je na listi sa SNS kako se ne bi obrukao sa ovakvom cifrom koja je na ivici cenzusa. Svi ostali su bez cenzusa, kaže Vukadinović.

Mnogi će reći kako NSPM istraživanja nisu pouzdana, kako je „omanuli“ raspored predsedničkih kandidata itd. Ali, izvinite molim vas, zar nije i Ipsos rekao da će Tadić ubedljivo da pobedi Nikolića 2012. godine, pa se desio šok. Biće da je naprednjački stožer dobro sagledao i ovo drugo istraživanje, sabrao, podelio i došao do zaključka – LJudi, gubimo Beograd, dajte da nešto radimo. Možda ovaj optimizam deluje preteran i neosnovan, ali u pitanju je ogromna šansa koju valja iskoristiti.

Koliko nam god bilo teško da u to poverujemo, verovatnije da je Šapiću milije da mu partner bude Đilas, a ne Vesić, i eto problema za Prvorođenog. Svima je poznato da ON ne voli probleme, i rešava ih tako što raspisuje izbore. Kaže, ne beži sa megdana koje mu niko, realno, ne traži, ali neće na televizijski duel makar i sa novinarima koji za sto ne bi seli sa naručenim pitanjima.

NJEGOVE su uši čule ono što nijedne izuzev u SNS i SPS nisu – „Opozicija traži izbore“. Biće pre da ne sme na samostalne izbore za Beograd, već želi da iskoristi situaciju sa slabom opozicijom širom Srbije, oteža joj kampanju, izvmrcvari je, raspline i tako je savlada u Beogradu.

Kaže vođa navijača severnokosovskog dela preambule srpskog Ustava Marko Đurić, poznatiji kao „Brzi voz Beograd – Severna Mitrovica“ kako opozicija traži izbore na Tviteru. Pa, traže i opozicija i svi mogući znani i neznani korisnici Tvitera i drugih društvenih mreža ostavku Aleksandra Vulina, pa ne vidimo nešto da je „Aco, Srbine“ spreman da se odrekne svog omiljenog mezimčeta u Vladi Srbije. Ana, izvinite, ali Vulin je Vulin.

Samo vlast koja organizuje Tviter vojsku i vodi računa šta oponenti pišu po mreži na kojoj se stav iskazuje u 140 karaktera je uzaludnija od opozicije koja traži izbore na netu.

Opozicija treba da se koncentriše na sebe, i da dobro promisli šta i kako dalje. Milion puta je rečeno da treba ostaviti sujete, različite stavove, lične odnose. Beogradski izbori su prilika da nijedan glas ne bude bačen, neiskorišćen. Treba misliti o tome. Treba tih 27,7 pretvoriti u 35, za početak i oduvati ove štetočine koji nemaju milost za svoje sugrađane. Iskopali su grad, pokidali vodovodne cevi, betonom zalili šine, drveće zalili tim istim betonom. Hvale se kako Beograd nikada nije bolje prihodovao, a onda iz budžetske rezerve Republika da Beogradu skoro milion evra zbog slabijeg prihoda u budžetu.

Oni građane nisu potcenili, oni su nas ponizili svojom vladavinom. I zato, pamet u glavu.

Autor je voditelj emisije „Dobar, loš, zao“, TV Šabac