A, u međuvremenu, pokušaće da postane i gradonačelnik Beograda, patrijarh srpski, pošto je već premijer i predsednik. Pravi dvoglavi Arapin, kako naš narod voli da nazove one koji kao jedini poriv u životu imaju – još.

Međutim, malo se zeznuo, i toj svojoj slavi u kojoj uživa i blistavom osmehu kojim je dokazao da je najveći i među kolegama iz regiona u Mostaru. Dobio je mnogo manje glasova nego što je planirao i na koje je računao. Elem, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, lista koja je nosila njegovo ime i koja je bila pojačana samo za jednog političkog aktera iz Sandžaka, jednog penzionera, i jednog Vuka Draškovića, osvojila je 1.823.147 glasova. Kada se na taj skor dodaju i glasovi SPS pojačani sa jednim Palmom – 413,770, Savezom vojvođanskih Mađara – 56.620, i jednim muftijom – 32.526, dobijemo maestralan rezultat od – 2.326.062. Toliko je pre samo godinu dana osvojila koalicija koja je sada podržala Aleksandra Vučića.

Minule nedelje, svi oni zajedno, prema podacima RIK-a, još ne pređoše dva miliona glasova. Znači više od 300.000 glasova manje nego pre godinu dana. To je nešto manje nego što je SPS osvojio tada.

Neko je, dakle, zeznuo Vučića, i nije mobilisao i disciplinovao svoje birače. Dačić, Pastor, Zukorlić? U Rasima se ne sumnja, to je vama svima jasno. Mađari i muftijini i da su zeznuli, nije to veliki broj. Senka pada na jednog. Obično kada u kriminalnom obračunu nastrada neki bos, svi sumnjaju na onoga ko najviše nariče ili uplati najveću čitulju u „Politici“. Ta analogija može da se primeni i u ovom slučaju – ko se najviše busa u grudi da je dao najveći doprinos u Vučićevoj pobedi? Pobednik je – Dačić.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Šapcu SNS je osvojila 33.836 glasova, a SPS 5.169, odnosno ukupno – 39.005 . U nedelju, drugog aprila, zajedničkim snagama, uz „iskrene“ pozive šabačkih socijalista na društvenim mrežama da je broj „6“ jedini broj koji socijalisti treba da imaju u glavi kada glasaju – 30.799. Braćo i sestre naprednjaci, drugovi i drugarice socijalisti, to je za 8.206 glasova manje nego 24. aprila prošle godine. Malo li je? A tako je u mnogim gradovima.

Evo, doduše, i retkog kontraprimera – Surdulice. Na prošlogodišnjem omeravanju snaga SPS je osvojio 8.000 glasova, a SNS 3.000. Ukupno je 11.000 glasalo za ovu opciju. A pre neki dan svi zajedno su sakupili 8.200 glasova, što znači da je SPS svoje birače izveo.

Pobedi se svakako ne gleda u zube, još ako je čista, što reče premijer koji je kao malo dete jeo pokvarenu paštetu sa svojim bratom, ali je greota ne spomenuti sve ovo.

U pravu je taj isti Vučić kada je primetio u posleizbornoj noći da su ljudi oko njega mnogo zainteresovaniji za slavlje od njega. Dačićeva fioka je sada dobro zamandaljena i nema razloga da se brine da će nemi film uskoro da dobije zvuk. Zato je i najsrećniji, najveseliji. Ostao je na slavlju do tri ujutru. Ostaće on na tom slavlju i narednih godina, možda čak i do 2027. kada bi trebalo da istekne i drugi mandat.

Do tih dalekih godina opozicija treba da se konačno presabere i da ukapira da je došlo do smene generacija. Tadić, Čanak, Čeda, Šešelj moraju pod hitno da nađu neku drugu preokupaciju. Naravno i Saša Radulović. Treba biti izuzetno politički neinteligentan i uspeti da sa šest odsto padneš na jedan zarez nešto i to za manje od godinu dana.

A šta sa Šutanovcem? Bio je pametniji, i muški izdržao kampanju u kojoj su ga svi sklanjali, a on je bio tu i sve trpeo. Demokratska stranka može da se oporavi, i treba da nastavi saradnju sa Jankovićem, ali šta donosi vreme pred nama to niko ne zna. Mnogi njemu prebacuju i za šta jeste, i za šta nije kriv. Ne može jedan pašnjak, kako ga već svi zovu, da bude grđi od helikoptera, Savamale, lažnih i kupljenih diploma. Uostalom, i sud je presudio u njegovu korist po tom pitanju.

A nama svima ostaje ona pokvarena pašteta sa kojom ćemo da se omrsimo narednu deceniju.

Autor je novinar Glasa Podrinja i koautor emisije „Dobar, loš, zao“ TV Šabac