Preživeti Vulina 1Foto: Luca Marziale / Danas

Da verujem u posmrtnu rotaciju, bio bih siguran da se i najveća ikona Udbe Slobodan Penezić Krcun okreće u grobu nad činjenicom da je Aleksandar Vulin postao šef BIA.

Mnogima je delovala kao vic mogućnost da Vulin zasedne u fotelju prvog obaveštajca Srbije. Na žalost Srbije, to se i desilo. Dolazak Vulina na tu funkciju, prevrće unutrašnjost stomaka svakog normalnog i slobodnog ljudskog bića. Najjednostavnije rečeno, ne postoji normalna osoba koja bi na tako važnu i bitnu funkciju stavila ovakvu ličnost, hodajuću aferu nedostojnu jedne jedine državne službe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić servirao je svim građanima Srbije koji ga ne podržavaju, hladnu osvetu u vidu ovog imenovanja. Deset godina se Vučić sveti svima čije mozgove ne može da kontroliše, a sada prisustvujemo poslednjem činu. Pitanje je dana kada će krenuti da nam padaju saksije po glavama, da nam pucaju gume po putevima i ko zna šta sve još. Mislite da tako nešto nije moguće?

Dovoljno je setiti se JUL-a, Mire Marković, Vulina i Radeta Markovića. Krupnim koracima se približavamo krešendu koji devedesetih godina prošlog veka socijalisti, radikali i julovci nisu uspeli da obave. Nebo im je jedino granica.Nedostaje samo da nas moderan svet stavi u izolaciju. E onda, deremo kožu na šiljak.

I dok se Vučić sa sladostrašću oblizuje zbog naše reakcije na ovaj izbor, mi smo još jednom pognuli glavu i pomirili se sa sudbinom. Siguran sam da će biti mnogo žrtava Vulina kao šefa BIA. Da li ćemo ga svi preživeti, teško. Za razliku o Šešelja, koji je Vučića stvorio slučajno, predsednik Srbije je Vulina temeljno pripremao za kulminaciju. Priznajem da nikada nisam očekivao da će Vulin dospeti na čelo BIA. Verovao sam da će mu, u svom ludilu, Vučić nameniti mesto premijera. Evo, i sada se štipam i krstim, sve se nadajući da ću se uskoro probuditi iz ovog ružnog sna. To, međutim, nikako da se desi.

Šta je Vučić uradio sa ovim imenovanjem, pored toga što je osramotio Srbiju za vijek i vjekove. Vulinovim izborom je celom svetu stavio do znanja da je i dalje spreman da se inati sa njima. Susedima je poručio da će da nastavi da bude faktor nestabilnosti i konstantna pretnja za sukobe. Svojoj stranci je stavio do znanja da nema čoveka u kojeg veruje, pa je morao da uzme Vulina. Nama je sve jasno, nemamo dilemu šta nam se sprema.

Na stranu to što je napravio presedan nezamisliv za slobodarski svet. Na čelo BIA je postavio predsednika političke stranke. Neko će reći nepostojeće, ali stranka je stranka. To se nikada nigde nije desilo. Samo u Srbiji, i samo u eri Aleksandra Vučića. Čak i u vreme Slobodana Miloševića, na takve pozicije su postavljani likovi iz struke, odnosno bezbednosne infrastrukture. Radilo se, doduše, o monstrumima koji su ubijali i otimali ljude iz čisto hira vladajuće porodice. Marković je tako dobio dostojnog naslednika.

Vulin je višestruko nekompetentna osoba, a ja lično ga se mnogo više plašim nego svih drugih Vučićevih ljudi. Čovek sumnjivog obrazovanja, što i nije neki minus. Neko ko javno laže kada govori o načinu na koji je stekao stan plaćen 205.000 evra. On je kao ministar policije sa televizija sa nacionalnom frekvencijom govorio o tome da bi Vučićeve kritičare hapsio, nazivao ih ološem, što je vidimo ozvaničen izraz za političke protivnike, prljavim plaćenicima itd.

Ne postoji provera koju bi Vulin prošao. Bezbednosnu, nema šanse, jer je više puta dokazao da mu je Rusija u srcu. Na tom mestu mora da bude neko u čijem srcu ima samo mesta za Srbiju. Kada je u pitanju bezbednost, ne treba zanemariti njegovu umešanost u mnogobrojne afere, od dana kada je bio direktor Kancelarije za Kosovo, pa sve do danas. Da ne pominjem onog istreniranog psa za pronalaženje droge koji je lajao na njega.

Ljudi poput Vulina su apsolutne štetočine, pre svega sopstvene države. Imenovanjem Vulina, Vučić se ponaša poput Hitlera, koji želi da potpuno uništi Nemačku, jer ne želi da posle njega ona postoji. Da voli Srbiju koliko govori o tome, nikada Vulina ne bi postavio na takvo mesto.

Nije, međutim, sve tako strašno. Posle Vulina kao šefa BIA, siguran sam da će nove vlasti, kao jedan od prvih poteza, ukinuti BIA, resetovati bezbednosnu agenciju i krenuti u izgradnju prave službe kakvu Srbija treba da ima. I da, šef BIA, barem je do sada tako bilo, nije neko ko se pojavljuje u javnosti tako često. Kako će Vučić da pregura teška vremena bez Vulina na Pinku, ne znam, ali sam siguran da će o tome govoriti i pisati svako ko ga bude preživeo.

#izVucicemose

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.