Špijuni na Vulina 1Foto: Luca Marziale / Danas

Prvi policajac Srbije Aleksandar Vulin je u svom zanosu, pre neki dan podelio sa gledaocima omiljene mu televizije Pink informaciju da se najveća strana obaveštajna služba bavi njegovim likom i delom.

Prema njegovim rečima, ta služba mu je poručila da za njega neće biti mesta u novoj Vladi Srbije ako ne promeni svoju politiku i ako ne pristane da špijunira za njihov čejf. Pod politikom se podrazumeva njegov antievropski stav, podrška Rusiji, ideja o jedinstvenom srpskom svetu i „dobrosusedsku“ politiku koju Vulin gaji prema komšijama u regionu.

Vulin je dodao, za sve one koji nisu gledali njegov nastup, da će, prema tim informacijama, za neki dan krenuti žestoka kampanja protiv njega, te da je on spreman, da se ne boji i da neće ni za jotu da promeni svoju politiku. Tvrdi da su već spremne mnoge laži o njemu koje će biti plasirane, a on nema o čemu da brine, jer je patriota i nije peder.

I u pravu je čovek. Odmah me je, kao dokazanog domaćeg izdajnika i stranog plaćenika, kontaktirala, nadam se, ista najveća svetska obaveštajna služba i dala mi zadatak da krenem u ofanzivu na mučenog Vulina. I ja, šta ću, moram. Služba je služba, još to ona najveća. Da umreš od smeha.

Baš zamišljam najveću službu bezbednosti na svetu koja se bavi Vulinom. Verovatno drže njegovu sliku na zidu, a agentima radni dan počinje tako što pikadom moraju da pogode njegove uši na tom slici. Nemaju pametnija posla nego da im u spektar interesovanja uskoči Vulin, ljubi ga tetka! Još ta ista služba sprema gomilu laži kako bi diskreditovala mučenog ministra koji je verovatno i dalje na „tetkinom kazanu“. Tako eto, krenuh i ja u tu kampanju. Valja se zaraditi taj stranoplaćenički i domaćeizdajnički honorar.

Nisam siguran da ću ga baš zaslužiti, ali meni je Vulin nekako ispao simpatičan. Možda će vas sve iznenaditi, ali na trenutak sam pomislio da je sa ovom pričom, Vulin uputio poprilično neočekivanu poruku svom gazdi Aleksandru Vučiću. Znam da svi mi verujemo, a ja sam i siguran, da Vulin, poput lutke na navijanje, što reče Igor Avžner, govori samo ono što Vučić misli, ali dozvolite mi da sa vama podelim ovu smelu teoriju.

Elem, Vulin je poručio da veruje da će Vučić, kao predsednik Srbije, svih Srba i unuk jasenovačke žrtve, uspeti da se odupre pritiscima stranih agenata da u vladu Srbije postave strane agente. Voleo bi da ostane ministar policije, pa eto i on krenuo malo u ofanzivu. Ako nas Bog pomiluje i kojim slučajem u toj vladi ne bude Vulina, onda je, po tom istom Vulinu, Vučić pokleknuo i pristao da mu najveća strana služba na svetu određuje ko će biti ministar.

Vučić, btw, nikada nije pokleknuo i nikada nije dozvolio da mu u vladi sede ministri koje bi i neki stranci voleli da vide na tim mestima. Zbog toga ministri u vladi nikada nisu bili ni Nebojša Stefanović, ni Zorana Mihajlović, ni Nenad Popović, niti je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Mnogo je verovatnije da je Vulin dobio „navoj“ od gazde da kaže to što je rekao kako bi poslao poruku upravo pomenutim ministrima, koji neće biti deo kabineta Siniše Malog. Vulin će opstati, tetka će i dalje biti ponosna na njega, a Vučić neće ispuniti zahtev najveće strane službe na svetu. Svi srećni i zadovoljni. Naročito Vulin.

Teško je poverovati, priznajem, da se Vulin toliko drznuo da on kao nešto poručuje Vučiću, ali nije na odmet malo pustiti maštu na volju. Ionako Vulin već čitavu deceniju umišlja da je alfa mužjak koji menja uniforme i ostavlja utisak kakvim se nikada nije nadao. Važno je napomenuti da Vulin u tom svojem obraćanju pink-publici nije „častio“ komšije sa – šiptari, ustaše, balije, milogorci. Možda je „apel“ najveće strane službe urodio plodom, pa se Vulin malo smirio, a možda ga je Vučić „našpanovao“ na mnogo manju silu.

Bilo kako bilo, Vučić ako želi mir i normalnost u regionu i u Srbiji, onda je jasno da u tom slučaju za nekoga poput Vulina nema mesta. Međutim, poprilično sam siguran da to june neće da nas mune. Ne vidim kako bi Vulin mogao da bude unapređen, sem da ostane ministar policije, pošto je premijerska funkcija već zauzeta.

NJegov opstanak kao prvog policajca Srbije ozbiljna bi bila poruka svima, a naročito nama, da smo daleko od bilo kakve normalnosti. Na kraju, morate da priznate da je zanimljivo bilo i pomisliti da je se Vulin eto malo drznuo. Dobro, priznajem, malo sam preterao i precenio Vulina, ali barem mi je bilo zanimljivo.

#izVucicemose

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.