Foto: FreeImages_Thiago Rodrigues da Silva

Tadić se verovatno drži one narodne da predsedničke izbore u Srbiji ne dobija više lep, nego uporan, što je aktuelni predsednik Srbije dokaz par ekselans, ali isto tako, Vulin zna da u Vladi ne ostaju uporni, nego lojalni. Lojalni do te granice, pa i preko nje, da čak neće u Vladu Srbije bez NJEGA. Čuli smo svi još jednu žaljopojku mandatarovu o tome da, ako ne bude uspeo da formira Vladu do nekog novog roka koji je dao, tu Vladu će da formira neko drugi, ali samo onaj koga ON izabere. Izjava je do te mere…, bolje da ćutimo, da se čovek sam sa sobom zapita: „Šta je bre ovo?“. Ali, nije u ovom pisaniju glavna uloga poverena NJEMU, već pomenutom Aleksandru Vulinu. On se prvi, pre svih, pa i prvih petlova, večito dežurnih i na reakciju spremnih, oglasio sa još zanimljivijom izjavom. Neće čovek u Vladu ako njen predsednik ne bude ON, imenjak, Vučić. Ma, ne da neće, nego neće ni da čuje. Kuku svima nama i na pomisao da ta organizaciona gromada, Partija socijalista, ostane tamo negde u zapećku sa sve Pajtićem, Radulovićem, Tadićem, dobro ne i Čedom i Čankom. Šta će Srbija jadna i njena Vlada bez Pokreta socijalista? Svi se nadamo i u nebo gledamo, i prizivamo te kiše, da se mandatar ne igra sa nama i da nas spasi propasti – kabineta bez Pokreta socijalista.

Raditi bilo kakav posao bez Vulina je gubljenje vremena i zagarantovano neuspešan. Problem sa Hrvatskom, odmah je tu ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. Opet hoće nešto ti Amerikanci ili Brisel, ne čeka ni časa, odmah se javi sa odgovorom ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. Kosovo – pa, ko će da osvetla obraz mandataru nego ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. Mandatar okom, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin, ne skokom nego letom. E, a kada treba nešto reći o pelenama, o primeni omiljene naprednjačke igračke u fabrici – poligrafu, tada mora da se sprovede istraga, utvrde činjenice, pa ako ga neko nekada bude pitao imaće šta da kaže ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. I sada, ajde ti nemoj da budeš premijer takvom ministru, prosto je nemoguće. Lojalniji od svih tvojih iz Centralne otadžbinske uprave (sorry, poraslo dete, osamostalilo se), Glavnog odbora, lepši, uporniji, brži, ma margarin mu nije ravan, onaj iz reklame, što se meša u sve. Birači se mogu razočarati, ali Vulin ne.

Ima tu, međutim, još jedan problem, koji će biti jako zeznut, ako do njega dođe. Zamislite da ON stvarno ne uspe da formira Vladu, i predloži nekoga da to uradi umesto njega, odnosno, odluči da sebe zameni sa sobom, i izbor padne na Vulina. Priznaćete da nije nemoguće. Dobro, možda bi prvi u tom naslednom krugu za premijersku funkciju, ipak, bio Nebojša iz Beograda, ali zarad ove priče da apstrahujemo to. Joj muke Vulinove. Iz te zamke se neće moći izvući. Da dobije toliku čast i poverenje, a da to ne prihvati zbog brzopletosti i nepromišljenosti prilikom reakcije na akciju. Ne, ne može protiv NJEGA. Ali kako će protiv sebe? Kako da bude premijer u Vladi u kojoj ON nije premijer? Dilema dilemu sustiže. Svi oni Hrvati, Amerikanci, Davenporti i ostali nisu ni približno problematični kao mogućnost da od ministra postane mandatar, a kasnije i premijer. Da se sve to ne bi desilo, Vulin će ponovo u pomoć da pozove svog visokorangiranog savetnika – Alana Forda. I nedavno ga je konsultovao u vezi sa onim političkim prebegom iz Rače. Složićemo se da je Alan Ford jedan od najkorisnijih savetnika u Vladi. Problem je samo što mnogo često savetuje Vulina, a ne neke druge. A, savet koji bi od Alana Forda, preko medijumskih kanala Aleksandra Vulina stigao do NJEGA, krajnje logično glasi: „Ako kaniš biti premijer, prestani biti mandatar“. Onda će i Vučić i svi Vulini biti na broju.

Autor je novinar iz Šapca