Foto: FreeImages/ cierpki

Živimo svakodnevno sa gomilom gluposti, apsurda, lažnim obećanjima i to je sve legalno i legitimno. Imaju podršku naroda. Postoje, međutim, neke crvene linije na koje niko, ali apsolutno niko nema pravo da pređe, a slobodno je i misleće biće.

Zbog novonastale situacije u vezi sa ugroženom bezbednošću premijera, nemamo pravo da zaboravimo na sve ono što ste radili i izjavljivali pre i posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Sećamo se svi kako ste se sprdali sa njim, nazivali ga mafijašem, i šta sve drugo niste još činili. Najveći biser među današnjim vlastodršcima je, svakako, Aleksandar Vulin, ministar za sve i svašta sem za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Kaže on kako je svako mogao da kaže i ovo i ono, i da se sprda i bog te pita šta sve, ali da posle ubistva Zorana Đinđića niko nema pravo da se šali na račun aktuelnog premijera i njegove bezbednosne situacije.

Ono što je Vulin mogao i smeo, sada niko drugi ne može. Za razliku od svih vas koji ste se kao ličnosti formirali uz pomoć zarđalih kašika i cvetića u kosi, i koji ste se rugali sačekuši kod Arene i ubistvu premijera na pragu zgrade Vlade, normalan svet se ne sprda. To što je vama Tviter i Fejsbuk okidač za reakciju govori da imate višak slobodnog vremena. Umesto da se bavite realizacijom obećanjima koje ste dali, vi vodite računa ko je i šta rekao na društvenim mrežama koje ste „ojačali“ sendvič-piscima.

Da li je danas moguće da bilo ko zamisli da bilo ko izgovori reči poput onih koje je svojevremeno u etar poslao aktuelni predsednik Srbije. Sećate se tih zlatnih reči rakija-majstora iz Bajčetine rečenih 23. februara 2003. godine: „Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom“. I sada taj isti čovek veruje da duguje Srbiji još jedan mandat. Koliko je to apsurdno da je degutantno o tome pisati.

Gospodo Vulini, šta vi mislite o tome? Bilo pa prošlo, a? E, malo morgen, da kažemo malo vokabularom koji vam je razumniji. Vi ste imali pravo da se sprdate, ali sa NJEGOVOM VISOSTI, ne da ne može, nego i ne sme. Vi ste uvek i mislili da ste neka važnija grupa ljudi od ostalih. Samo ste vi bili patriote i rodoljubi, samo ste vi mogli da vodite državu – niko drugi, samo ste vi mogli da nas posvađate sa celim svetom zarad opstanka na vlasti i privilegija u kojima ste uživali. Samo ste vi mogli da se sprdate nad životom i smrti Zorana Đinđića. Uostalom, sve su to reči izgovorene u političkoj borbi.

Sa javnog servisa državna sekretarka u ministarstvu unutrašnjih poslova reče kako nije isto vreme sada i kada je ubijen Zoran Đinđić. Po njoj, Srbija je danas uređena država sa smanjenom stopom kriminaliteta i ubistava, a u ono vreme su ubijani državni funkcioneri. Maltene, tada je bilo normalno da se ubije premijer. Zaboravila je da kaže da je kakva je država bila do 2000. godine, daleko gora i zverskija, što pokazuju i grafikoni koje je pokazala. Po gospodi Vulinima, za sve zlo ovog sveta je odgovorna vlast od 2000. do 2012. godine, i oni mučenici sada samo popravljaju ono što su pre njih pokvarili.

Vi, gospodo Vulini, ne dozvoljavate da čujete bilu kakvu vrstu kritike na NJEGOV račun, a kamoli da neko pomisli da nešto nije u redu sa „planiranim ubistvom premijera ili njegovog brata“. Mislite da se svet okreće oko vas, a neće biti da je baš tako. Suštinu vašeg opstajanja na vlast čini činjenje NJEMU, a ne narodu, i to je jasno rekao ministar policije. On, kako je rekao, nije ministar zbog naroda, nego zbog NJEGA, i dok je NJEGA na čelu Vlade, dotle je i on tu gde jeste. Sigurni smo da istovetno misli i Vulin, samo se jede iznutra što on to nije prvi rekao. Sve vreme su govorili da je upravo ON bio meta, a kada je ON rekao da je moguća meta bio NJEGOV brat, svi ste promenili priču, bez obzira na rezultate istrage. Čak se ni sa time niko ne zavitlava, gospodo Vulini.

Rekoste da je u neposrednom okruženju porodične kuće evidentirano 97 ubica. Gospodo Vulini, zar ubicama nije mesto u zatvoru? Koliko je poznato, ni novinari ne smeju da napišu da je neko ubica dok se sudski i pravosnažno na osudi. Da li ste vi svesni šta znači da se na jednom mesto za nekoliko dana nađe 97 „ubica“? To nije normalno stanje, i nije nešto što bi trebalo da se saopšti javnosti, jer se na taj način ta ista javnost uznemirava. To ispada, vojnim žargonom rečeno, čitava četa „ubica“.

Svi mi verujemo da je vreme ubistava i atentata za nama. Apsolutno. Ne daj Bože da neko i pomisli na tako nešto. Nadamo se da više niko nikada neće biti žrtva, niti likovati nad žrtvom. Ova zemlja je davno imala priliku da postane normalna, i ona je ispuštena. Deo te velike prilike bila je i lustracija, koja nije sprovedena. Da jeste, gospodo Vulini, bavili biste se korisnijim i učinkovitijim radom nego što sada činite.

Autor je novinar iz Šapca