Datum kliče o tradiciji i kvalitetu. Kad bi namćori u organima Evropske unije videli tu fasadu, shvatili bi da je ovo i te kako pravna država. Povukli bi primedbe na pravosudne organe i ustavnu reformu. Pohvalili bi „lidera u regionu“ za vladavinu prava.

Te, 1808. godine Srbija još nije postojala. U Beogradskom pašaluku buktao je krvav ustanak bedne raje. Dok su Turci pravili Ćele kulu od ustaničkih lobanja, nepismeni ustanici su kobajagi osnivali pravni fakultet!

Šta je istina? Prva ovdašnja škola radila je od 1808. do 1813. godine. Primala je po nekoliko polupismenih dečaka, koji su znali čitati i donekle pisati. Među predmetima poput evropskih osnovnoškolskih bilo je, doduše, i pravo. Licej, osnovan 1838. godine, dobio je pravno odeljenje 1841. godine. U Velikoj školi, osnovanoj 1863. godine, pravnici su, osim prava, učili književnost, istoriju, zoologiju, botaniku, hemiju, i drugo. Prvi srpski univerzitet, osnovan 1905. godine, imao je pravni i još dva fakulteta.

Kome koristi isticanje 1808. godine? Zamena činjenica mitovima koristi vlastodršcima. Umesto ružne stvarnosti, poturaju nam revidiranu prošlost i svetlucavu sadašnjost, a najavljuju „zlatnu“ budućnost.

Predsednik Vučić završio je Pravni fakultet. Taj majstor nepravde voli svoj bivši fakultet. Poslanik Aleksandar Martinović, ponizna ulizica i osorni vređač, recitovao je idolove desetke iz idolovog indeksa. Idolopoklonici u Skupštini aplaudirali su mu. Sima Avramović, dekan, izjavio je ozarena lica da je Vučić „bio i ostao naš najuspešniji student“.

Čitaoci Istinomera izabrali su „laž godine“. To je izjava poslanika Aleksandra Markovića u Skupštini: „Aleksandar Vučić ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri.“

Fakultet pravne struke mora poštovati činjenice. Neka moćni „istinoljubac“ skine obmanjujuću poruku sa fasade.