Njegova svetost dr Kurjačić 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

Hlorokin i hidroksihlorokin odavno se koriste protiv malarije. Pandemija kovida 19 podstiče medicinare u svetu da oprezno eksperimentišu sa tim lekovima i novom bolešću. Pacijenti sa nekim čestim bolestima moraju izbegavati te lekove. Američke i evropske zdravstvene vlasti izuzetno ih dozvoljavaju u strogim kliničkim proverama i vanrednim uslovima, ali ne rutinski. Provera u Brazilu sužena je zbog smrti pacijenata. Preliminarna provera u Kini je pokazala beznačajan učinak. Preliminarna provera u Francuskoj je kontroverzna. Međunarodno društvo infektologa i izdavač časopisa koji je objavio proveru ogradili su se od nje i upozorili njene autore.

Donald Tramp je pun državničkih i ljudskih mana, a lišen ikakvih vrlina. (To smo saznali još pre izbora za predsednika SAD, čim je Vojislav Šešelj navukao tesnu belu majicu sa reklamom „TRAMP“.) Predsednik Tramp nagovara Amerikance da isprobaju hidroksihlorokin jer „nemaju šta da izgube“. Eminentan američki medicinar, njegov savetnik, mu javno protivureči. Dvoje Trampovih pristalica ipak je progutalo hemikaliju sličnu hidroksihlorokinu koja služi za čišćenje akvarijuma. Žena je dospela u bolnicu, a muž – u grob.

Naš sledbenik američkog populiste možda je čuo za tužne sudbine ono dvoje pa se umerio. Kurjačić nam nije preporučio rizičan lek, ali je 2. aprila objavio je da će ga Galenika proizvoditi. U dnevniku N1 je na kratko prikazan dokumenat koji, zadržan na ekranu, kaže da je lekar nekome prepisao taj lek za kovid 19. Avaj, ovde niko javno ne protivureči Kurjačiću. Brinem se za njegove pristalice. Ako neko nastrada, hoćemo li saznati?

Kurjačić je odbio zahtev patrijarha Irineja. Zabrana kretanja na Uskrs sprečiće masovne skupove u crkvama. Odobravam zabranu ali razmišljam o Kurjačićevom motivu. Da li haje za građane, grabi ulogu patrijarha, ili i jedno i drugo? Slični su – izostavljaju zaštitnu masku. Čekam da Kurjačić pusti dugu bradu. Možda bi ga Šešelj proglasio za vojvodu.