Donbas 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Putin je anektirao Krim kako bi Rusiju vratio na važnu stratešku tačku, i okupirao istočnu Ukrajinu u potrebi da Ukrajinu i Zapad ucenjuje otvaranjem još jedne zone zamrznutog konflikta, a Ukrajinu kazni zbog evropskog opredeljenja.

Aktuelne scene bolesnih i očajnih pred kovid ambulantama podsećaju na ondašnje scene iz Donbasa, kao iz olovnih sovjetskih vremena, s ljudskim senkama, beznadežno siromašnim i nesrećnim, ali uvereni da su na dobrom putu.

Jedno od ciničnih pitanja koja su se postavila dok su mali zeleni vršljali po blatu i kukuruzu, a zapadni lideri najradije okretali glavu, bilo je, kako bi Kijev sovjetski deo Ukrajine ikad priveo evropskoj civilizaciji.

Milošević je izgubio vlast jer je izgubio ratove.

Đinđić je izgubio glavu jer je nameravao da zločince isporuči Hagu, i Srbiju menja podrškom društvene manjine koja, u smislu posvećenja njegovim ciljevima, više ne postoji, ili se ne čuje.

Tadić je potpisao sporazum sa EU i požurio da, s Dačićem, prebegne Putinu, eno ih i danas. Vučić je obećao reformu finansija i rešenje Kosova.

Od ekonomije je ostao sovhoz, od Kosova Donbas.

Štaviše je opasno zaljuljao Bosnu i Hercegovinu, Severna Makedonija ponovo je na rubu kolapsa pod pritiskom putinovskih Bugaraša, Crna Gora novi Donbas.

Prazninu koju je stvorila Đukanovićeva vlast bezbednosnim nemarom i koketiranjem crnogorske nomenklature s najmračnijim terazijskim umovima ispunila je kompletna memorandumska Srbija: Vučić, Đilas, SANU, SPC, provladini i slobodni mediji.

U proteklih godinu dana mobilisana je kompletna javna i tajna scena, sa istovetnim stavom i mišljenjem da je likvidacija proevropske Crne Gore rušenje vrednosti, vizija i ideala koje je trebalo zatreti likvidacijom premijera Đinđića.

Tu je bilo, u vlasti, u opoziciji, u medijima, i ličnih mržnji, zavisti i kompleksa prema tom čoveku čije je poruke dobro razumeo isti Đukanović kad je okrenuo list, a memorandumskoj Srbiji i leđa.

Vučićeva moć je u njegovom uspehu da obećava jedno a ispunjava deseto, i u slabosti opozicije koja nudi isto to deseto.

Pre dve godine sam u zagrebačkom Jutarnjem listu upozorio na pogrešno usmerenje opozicije koja je nastala iz iste logike kojom je smenjen Milošević, da je kriv zbog poraza, a ne zbog namera.

Zastrašujuće poruke opozicije ponovo su se čule na protestima koji su usledili nakon Vučićevog pokušaja da ponovo zatvori Srbiju koju je prethodno pregazila njegova partijska vojska.

Bio je utisak, da policija brutalno i sadistički premlaćuje njegove istomišljenike, koji su nezadovoljni ne zbog Vučićevih namera, nego zbog Vučićevog ustezanja da ih svim sredstvima sprovede.

Vučićev Beograd na vodi je Kijev, sve ostalo Donbas koji se davi u blatu i mizeriji besmisla u samoći i ponavljanja istog.

Kako je potvrdio Demostat, polovina sledbenika „prave“ opozicije su antivakceri.

Srećom smo okruženi stvarnim svetom koji svako naše većinsko uverenje odlaže tamo gde mu je mesto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Donbas”

  1. Niko ne ruši proevropsku Crnu Goru. Čist spin Milovog čoveka. Mnogo su više za Evropu neokaljeni i moralni ljudi Krivokapić, Abazović i Bečić nego Milo i njegova korumpirana družina

  2. Kakav bljutav i nemušt tekst. Kakve veze ima Donbas sa Kosovom i koronom? Ma bitno je samo opljunuti po Rusiji, za to se dobijaju pare, zar ne nadobudni profesore?

    • Doticni godpodin je zasigurno psihivki bolesnik ali takvi su i saradnici lista Danas,bitno je da su anti srpski orijentisani.

      • ‘Ajd’ vas dvoje gore („Vera“ & „Dejan“) crta odavde… smesta…! da vas nisam više video ovde… prokockali ste davno šansu za normalnu debatu ovde, na stranicama „Danasa“… nove šanse vam više nećemo pružati jer vaše uske i ograničene spoznaje o svemu što postoji (Univerzumu u celini) su za debate sa vama sličnim na Vučićevim medijima, a nikako ne i na ovom… dakle, palite odavde…! siti smo vas više… smesta…!

  3. Bez ulaženja u sadržaj i ideje, molim Redakciju da naredne tekstove priložnika Samardžića pre publikovanja dade kakvom bilo lektoru.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.