Prvo, jedan prijatelj je na svoj FB profil okačio tekst o osamnaestogodišnjaku Stefanu, dobitniku zlatne medalje i ordena na festivalu Eureka u Briselu. Momak je izumeo napravu veličine stenta (sa električnim čipom) koja razbija tromb (pisalo se o tome u medijima). Taj post, okružen fotografijama srpskih sportista i navijača u delirijumu, nije izazvao neku posebnu pažnju. Za sport smo uvek spremni, za nauku… onako… Interesantno, ispod članka u onlajn novinama o mladom pronalazaču (Novosađaninu, inače) razvila se polemika o tome ko nas upornije truje, vojvođanski separatisti ili veliki svetski šerifi što bi nas sve učipovali. O pronalasku i mladom pronalazaču malo hvale, više sumnje.

Drugi utisak je pozitivniji u odgovoru, s većim komunikativnim potencijalom.

Ponekad kad mi nedostaje inspiracija, prošetam se po proverenim sajtovima ne bih li se pokrenula. Pre neko veče sam ukucala Mirka Ilića sve u nadi da će mi njegova dizajnerska rešenja probuditi uspavanu kreativnost. Tumarala sam po blogu listajući korice za knjige, brošure, postere i zastala kod stripova.

Ispod starog kalendara čiji su listovi skenirani pa prikačeni na sajt stajalo je kratko obraćanje javnosti. Kaže Mirko Ilić, neko mu je poslao film pravljen po njegovom stripu „Dobitnik“ iz '77. Verovatno film koji je priložen uz objavu ne bih pogledala da sam dizajner nije bio iznenađen, rekla bih ganut, prirodnošću i ljupkošću. Očekivala sam studentski rad, nešto umiveno, umetnički preterano… Vrlo kratak film o ljudskoj gramzivosti, naučenoj sumnji prema deljenju (ili davanju) i tome da je, kako nas uče reklame, lepota (dakle, sreća ovog veka) u nama samima napravili su dečaci od desetak godina. Momčilo, Vukašin i Igor. Zaista vrlo šarmantno. U stanu, sa kostimima pravljenim od onoga što se oko njih našlo, bez sjaja i glumatanja, jako jednostavno ispričali su priču iz starog stripa.

Svaka čast fudbalerima, košarkašicama i ostalima koji dobro koriste udove i besprekorno rukuju loptom, ovo su ipak snažniji utisci za mene. Jedan mladi naučnik, trojica dečaka, njihov istraživački njuh, izbor štiva kojim se ne može pohvaliti više od tri posto odraslih Srba i dizajner koji to u belom svetu prepoznaje i podržava.