Keri, sedi! Jedan! 1

Bila sam veliki protivnik nastavka sitkoma „Seks i grad“. I ono što su smestili u filmove bilo je previše.

Serija je imala svoj momenat, učinila dosta, otvorila neka vrata, otvorila neke teme, pokrenula sijaset razgovora/rasprava, učinila pomak i u teorijskom i u praktičnom smislu… ali, prošlo je njenih pet minuta.

Ipak, kad sam bolje razmislila, shvatila sam da nije loše četiri neurotičarke (ili tri) videti skoro dve decenije kasnije.

Kako nisam imala vremena (ni entuzijazma) da gledam epizodu za epizodom, pročešljala sam inserte na Jutjubu.

Među njima i onaj u kom se Mister Big rastaje sa dušom.

Scena nosi visok stepen ludosti, mentalne egzibicije, histerije (OK, primerene trenutku) i standardno dobrog dizajna.

Zverka vežba na kućnoj fitnes spravi (biciklu), kreće ka kupatilu da se istušira, Keri ulazi u stan i zatiče supruga kako se muči oboren infarktom na crnim pločicama dok okolo pršti voda i preliva se po stanu.

Ona ćuti, pa vrišti, uzima ga u zagrljaj i Just like that… pušta ga da joj umre na rukama.

Zašto nije pozvala Hitnu pomoć zna samo ona!

Zašto nije pokušala sa masažom srca i veštačkim disanjem, valjda opet samo ona zna (mi smo ovo učili u školi, u čemu je problem sa američkim obrazovnim sistemom?). Osveta?

Možda je bila ljuta, možda se nije setila (zašla je i ona u godine), možda je tako suđeno…

Bilo kako bilo, nije posebno dobro izvedeno… Kris Not kaže da je veoma bitno bilo da se gledaju u oči tog odsutnog trenutka. Ne znam kako je to moglo da pomogne, ali OK.

Eh, da se vrati vreme, pa da se Keri prošeta ulicama Beograda, ishod Zverkine rekreacije bio bi sasvim drugačiji (ne samo to, akcije kućnih bicikala ne bi pale i Kris ne bi osećao zbog toga krivicu)…

Ovih dana osvanuli su bilbordi za kampanju Život u tvojim rukama Crvenog krsta Srbije na kojima Teodosić i Nataša Kovačević pokazuju kako se radi reanimacija i oživljava osoba koju je oborio srčani zastoj.

Ono što me je spec iznenadilo to je da prikazuju i rad malog (kao uličnog/kućnog/Sport Bili) defibrilatora.

Taj gedžet bi mogli da imaju svi, išao bi uz kućne trenažere za korisnike 60+.

Keri bi dobro došlo da ovlada veštinom oživljavanja ako odluči da se ponovo uda za nekog gospodina sa srčanim smetnjama.

I da nabavi aparat, zlu ne trebalo. Kaže bilbord: svako može da pomogne unesrećenom, svi treba da znaju kako.

Da zaključim: bilo je to loše izvlačenje iz serije. Skoro kao Samantino. I ovo: Keri je ponovo ispala ćurka (mnogo paniči i ponaša se neadekvatno). Ali, tema je otvorena: šta učiniti kad se neko pored vas sruši od infarkta? Uzeti ga u zagrljaj i čekati da umre nije dobar izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.