Od mojih omiljenih lažnjaka, onih što bi trebalo da hrane a ne hrane već samo dodaju santimetre ako ste slabijeg karaktera ili milimetre ako se kontrolišete, na mestu br. 1 su gumene bombone. U bojama na kojima bi majka priroda pozavidela tehnolozima i hemičarima, sa ukusima za koje je jasno da čak ne asociraju ni na šta što raste na grani, u žbunju ili po zemlji, gumeni medvedići su toliko ukusni da ne znam ni jednu osobu koja bi im odolela. Osim prehrambenih, zadovoljavaju sve uslove (možda još i osim etičkih, ipak nije sasvim na mestu žvakati životinje). Praktične: ne morate ih ni prati ni ljuštiti ni kuvati, mali su te možete kombinovati nekoliko boja (ukusa) odjednom, ne zasite vas pa ih jedete dok kesici ne vidite dno, vrlo su ljupki i homogene boje, zabavno ih je žvakati jer se pomalo opiru i sl.

Ima li voljenijeg lažnjaka od koka-kole? Njoj ne treba ni opis ni reklama.

Što se tiče estetske hirurgije, delimo se na četiri grupe. Jedni su za prirodu, ako se uopšte više priroda prepoznaje. Drugi vole dodavanje, treći oduzimanje, a četvrti sve osim prirode. Najbliže od navedenog mi je oduzimanje. Debeli ste. Neko vam izvuče 10 kg, ostajete opet vi. Međutim, ako imate malo bilo šta, dr će vam dodati nešto sintetike i postajete vi+veštak. Od svih lažnjaka, ovaj mi je najodbojniji.

Imamo i intelektualne lažnjake. Tu bih izdvojila dve grupe. U prvoj su neistine ili poluistine, ili obećanja koja su nerealna čak i ako postoje u 3D prikazu. Druga grupa je za plagijate. Mada, ne znam koliko su ovo lažnjaci. To su originalni radovi sa pogrešnim potpisom. Ako se uzme u obzir da jedan rad (tekst, slika…) ima 200 strana, samo dve reči od kojih je sačinjeno ime predstavlja zanemarljiv procenat (ili 5 cm autograma na 5 kvadrata ulja). A privlačnost im je neverovatna.