Potresni bilbordi i apeli srpske zvezde Ivana Ivanovića da se žene ne tuku (već maltretiraju na druge načine – što on nije eksplicirao, ali je jasno čitljivo iz njegovih vrcavih opaski) čista su kozmetika, crveni silikonski lak za nokte preko teške gljivične infekcije.

Mislim da treba krenuti od prevaziđenog i destruktivnog koncepta da je porodica osnovna ćelija društva. To nije loša postavka, međutim, gubi se iz vida da su porodice postale maligni skupovi frustriranih članova čiji je najznačajniji cilj da ostvare moć (svako prema mogućnostima). Kako god da se počne sa čitanjem jednačine, dolazi se do istog: porodica je nezdrava pa je logično da je društvo prati ili društvo je ozbiljno bolesno pa ni njegove ćelije ne mogu biti dobre.

Tek zdrava individua može da bude osnova za zdravu zajednicu, ma kakvu, od partnerske do državne. Za to je potrebna ozbiljna globalna višedecenijska psihoterapija, a Srbija više voli da pije nego da razgovara.

Uzmimo našu bračnu zajednicu. Statistika kaže da je na svakih pet minuta jedna žena silovana, da preko 80% nasilja vrše partneri žena, da 52% žena nasilje trpi svakodnevno, da su do pre nekoliko dana od porodičnog nasilja stradale (ubijene) 33 žene, do danas verovatno i koja više.

Do ovog veka nismo sankcionisali silovanje u braku. Brak je i dalje najpoželjniji oblik združivanja. Meni je to uvrnuto. Unutar tog trulog skupa venčanih članova niko nikog ne pita koje su njegove želje, već se postupa po mehanizmu: koristi svoje sprave za mučenje da pokažeš ko je jači. Supružnici se maltretiraju, psuju, vređaju, tuku, preljubljuju (da bi u svoj oružani rat doveli još vojnika i mrcvarili ih simultano). A pritom je jedna od najčešćih rečenica u kojima se sreće ova imenica: Sačuvao/la sam svoj brak. Mislim, da je odnos dobar, sam bi se sačuvao, ovako se čuva ucenama i batinama.

Dakle, ide mi na živce kad se jednom godišnje priča o ugrožavanju žena, a cele godine se žene vaspitavaju da izlaze u susret potrebama falocentričnog društva, ne da istraže šta je to što one žele, koje su njihove potrebe, pa da se podrže u tome da ih ostvare.