Podno Brankovog mosta stoji ljupko retro mestašce koje na izlogu ima upozorenje da je ženama ulaz zabranjen. Jedna od onih fensi berbernica što je fensi jer gaji retro koncept. Vlasnici kažu kako je ideja da se muškarci okupe, druže, sređuju, opuste… Žene smetaju. Pa… nisam imala pojma da su muškarci toliko ugroženi da im je potreban kerber na vratima. Nekako sam mislila da famozni Y hromozom donosi malo više od gustih dlaka i primarnih polnih karakteristika. My fault…

Zato se nisam osećala diskriminisano. Naprotiv, osećala sam se dobro. Pravite svoje sigurne kućice, stvarno je OK. Naravno, ako MMF da saglasnost! Ali to izlazi iz kruga problema rodne ravnopravnosti u Savamali.

Više me nervira uporan otpor prema uvođenju ženskih oblika imenica koje označavaju zanimanja. Bila sam ubeđena da je to prevaziđeno pitanje, te da je narod (onaj njegov deo koji traći vreme na intelektualne radnje) napokon razumeo da „zvuči rogobatno“ može da bude argument na pijaci i nigde drugde. Ipak, ne… Otpor je jak, ne popušta. Napominjem, u visokointelektualnim krugovima. Kažem psihološkinja i vidim kisela lica. Pametne glave počinju da se vrte levo-desno, oči da žmirkaju, usne da se krive. I… kreće razgovor. Sto puta sam sebi rekla da se u takve kavge neću upuštati sa nelingvističkim kadrom. Sto puta sam se upustila i sto puta slušala iste priče.

Posle iskustva sa pomenutom berbernicom, sto prvi put sam uspela totalno da iskuliram tričarije vezane za mocijske parnjake. To kako je cela gužva oko sufiksa perfidna manipulacija velikih zapadnih sila koje žele da nam skrenu pažnju sa važnijih stvari bio je najduhovitiji razlog da se zadrže stari oblici. Stegnuti, uplašeni, ugroženi, takvi smo često.

Neće žene biti ni moćnije ni jače ako se prihvati regularan sufiks pa napravi izvedenica koja senzitivnim govornicima srpskog teško pada. Ne bojte se muškarci, niko vam neće pipnuti u vaš krhki hromozom! U krajnjem slučaju, kad vam sluh namuče rogobatnim rodnim novotarijama, lepo će vas sačekati u retro kutku kod mosta, sigurnoj kući za sve koji imaju brkove, brade, kose ili bar glave i vole da piju Džek Danijels, piće za „prave džentlmene“ (ne znam šta to znači, ali u obavezi sam da naglasim: njima je berbernica namenjena).

Razume se, opet, ako MMF nema prigovora.