Priča za malu decu 1

Samo zato što je došla iz Zajednice klubova Linglong tajer Superlige a ne iz usta čoveka čija je reč već godinama prva i poslednja. U svemu, pa i sportu.

A nije da se nije bavio problematikom promene vlasničke strukture ovog ostatka društvene ili državne imovine, s primerima privatnog kapitala na nivou incidenta. U prvim godinama premijerskog mandata obećavao je da će klubovi veoma brzo dobiti gazde i skinuti se s državne, odnosno narodske grbače, ali nije prošlo puno vremena do javnog priznanja da, eto, nema snage da izvede taj proces. Ni prestane da pomaže Crvenu zvezdu i Partizan, iako su desetine miliona evra njihovog duga kost u grlu svakog zdravorazumskog poreskog obveznika u zemlji. Jer se na naš teret plaćaju ili, što je još popularnije u poslednje vreme, volšebno brišu gumicom.

Ni sada nema naznaka kako i kada će taj proces biti izveden, osim što se zna da će Fudbalski savez Srbije, kao krovna organizacija, pomenutu ideju proslediti Vanji Udovičiću i njegovom Ministarstvu sporta i omladine. I da su njeni predlagači za neobavezujući karakter – ko želi neka izvoli, ko neće ne mora.

A, javnost, navijače i eventualne ulagače zanima: Da li bi se trgovalo većinskim vlasništvom? Kome bi otišao i na šta bi bio utrošen novac od prodaje? Kako bi bili sprečeni prenamena ili rušenje zatečenih objekata, zarad otuđenja građevinskog zemljišta? Da li bi klubovi bili ponuđeni strancima ili samo domaćim bogatašima? Hoće li nove gazde imati pravo da menjaju ime kluba i njegova obeležja? Kako će biti zaštićeni od krimosa svih fela na tribinama s takozvanim najvernijim navijačima? Od uticaja partija na vlasti (kako god se one zvale), takođe? Da li bi bili obavezani na rad sa mlađim kategorijama? I tako dalje…

Ako takva zakonska regulativa ikada bude izrađena i dospe pred parlamentarne poslanike. Iskustvo kaže da će je muljatori svih vrsta, a najviše među političarima, odlagati dokle god je moguće, jer im se ne odriče od lične i „timske“ dobiti kakvu donosi (in)direktno angažovanje u sportskim kolektivima, pre svega u Crvenoj zvezdi i Partizanu. Dotle će ostati priča za malu decu.