Za razliku od ranijih vekova kada su to činili institucije turskog sistema, ulogu kadije tj. sudije preuzimaju privatna preduzeća.

U pitanju su banke, koje se neretko postavljaju iznad zakona i običnog građanina, a u slučaju porodice Maurer, Eurobanka je pokazala da im osim nije mnogo stalo ni do osnovnih moralnh i ljudskih načela.

Ova porodica je prošle nedelje izbačena iz svog stana u Beogradu zbog toga što je banku prevarilo treće lice koje je falsifikovalo dokumeta i stavi hipoteku na stan Maurerovih.

Iao su navedene činjenice poznate, a procesi u toku, to nije sprečilo one koji odlučuju u Eurobanci da otimanjem od nedužnih pokušaju da namire minus u svojoj kasi.

I umesto da su krenuli od sebe i ispitali kako im se potkrala takva greška, pošto svi znamo koliko se mastila, papira potroši i koliko provera prođe i za najmanju transkaciju, valjda su zaključili da je lakše oteti od nedužnog i dostupnog nego nastaviti započeti proces protiv kriminalca kome ne mogu da uđu u trag.

To što se čini nepravda, a jedna porodica dovodi na ivicu opstanka nije bitno. Važno je namiriti minus i naravno zaraditi preprodajom – u ovom slučaju tuđe imovine.

Ponašanje koje bi mnogi opisali kao banditizam, zločin ili u blažoj varijanti jadno i bedno. No nekretnina na dobroj lokaciji, je za bankarski um dovoljna da popuste sve moralne i logične kočnice.

Međutim, bezdušnost, bahatost i nasilje Eurobanke čak i u ovakvoj Srbiji teško bi prošlo da nije bilo pomoći države.

Iako je Prvi osnovni sud 16. januara odredio razumnu privremenu meru zabrane iseljenja porodice Maurer do okončanja istražnog postupka, ta odluka je po predlogu Eurobanke ukinuta, a slučaj se ponovo našao na razmatranju, što je iskoristila izvršiteljka Mirjana Dimitrijević i uz sadejstvo policije saučestvovala u ovom sramnom procesu.

Država je tako dozvolila nešto što je i laiku nezamislivo, da Zakon i pre završetka postupka dozvoljava ovakve nedopustive radnje, postajući pri tome saučesnik u otimanju imovine sopstvenih građana.

Ovo definitivno nije pravo, a niti je pravda, a kada zakoni postaju hajdučija, država gubi legitimitet i dolazi do otpora. A tada idemo u nepoznato i neizvesno… Izvesno je da slučaj porodice Maurer nije jedini.