Mesecima se o tome govorilo. Neki su s ponosom najavili, drugi nisu verovali, neki opozicionari se i sprdali. Stigla je i u međuvremenu, čini se utešna nagrada u vidu nekakvog italijanskog Zlatnog lava, ali u ponedeljak je iz Kremlja konačno stigla potvrda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je ruski orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dve države. Ukaz potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. U pitanju je orden koji je, po podacima Vikipedije, u vreme Ruskog Carstva bio treći po važnosti. Iz Srbije su ga do sada dobili Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević i poslednji Nikola Pašić. Poređenja koja će predsedniku Vučiću sigurno goditi, kao i tvrdnja da ga retko dobijaju stranci. Nije to kao onaj takođe ruski Orden prijateljstva čiji je spisak dobitnika podugačak. Dobili su ga ministar Nenad Popović, reditelj Emir Kusturica, bivši predsednik Tomislav Nikolić. Čak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. „Nevskog“ retko ko dobija.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin čestitao je predsedniku Vučiću na visokoj nagradi. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović navodi da je ovaj orden n?jbolj? potvrd? ugled? koji Srbija i njen predsednik uživaju među velikim sil?m? i svetskim liderim?. Zgodno je što će mu orden uručiti predsednik Putin kada za koji dan dođe u Beograd. Ukoliko se najave ostvare, biće to veličanstven događaj, koji će ponovo potvrditi prijateljske veze dve zemlje. Pominje se i mogući miting dobrodošlice Putinu, koji bi istovremeno bio odgovor SNS i Vučića protestima koji se već nekoliko subota održavaju u Beogradu i koji su počeli i u drugim gradovima. Ukoliko ga bude, videćemo koliko će učesnika ministar Nebojša Stefanović izbrojati i sa koliko autobusa će stići iz raznih delova Srbije.

Dodeljivanje ordena u znak prijateljstva uobičajena je praksa u međunarodnoj diplomatiji. Ne samo zbog istorijskih razloga, Srbiji su dobri odnosi s Rusijom potrebni zbog praktičnih (energetika) i političkih (Kosovo). Zato je dobro što Putin Vučiću dodeljuje orden, ali da li će predstojeća poseta pokazati da Srbija prestaje da „sedi na više stolica“ i da se okreće Moskvi? Videćemo možda i po tome da li će ruski centar u Nišu dobiti diplomatski status. Svaka čast Rusiji. Moskva, St. Peterburg su veličanstveni, kao i Dostojevski, Tolstoj, Puškin… Ali, teško da će Srbiji vredeti ukoliko birajući između „dva putića“, izabere Moskvu. Nikada Rusija nije bila uzorna, razvijena, pravna i demokratska država. Nije to, nažalost, ni danas, a kad god se zapitate u kom pravcu Srbija treba da ide, emocije i pravoslavnu mitologiju ostavite na stranu i postavite sebi jednostavno pitanje – gde biste poslali decu da žive i rade? Na Zapad ili u Rusiju?

Zašto je Srbija toliko ljuta na EU da razmišlja da se okrene Rusiji? Čime je to Brisel „uslovljava“? Što odbija da prihvati državu koja ima teritorijalne probleme ili što, naučena prošlim lošim iskustvima, traži da Beograd poštuje uslove i standarde? Možda Beograd uskoro poseti i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je, zbog protesta „žutih prsluka“, morao da odloži prethodno planiranu posetu. Da li će i Makron doneti Vučiću neki orden? Francuska ih bar ima. Orden Legije časti dobili su mnogi građani Srbije. Pored ostalih i karikaturista Predrag Koraksić Koraks, još 2004. godine.