Na jednom komičnom FB profilu pojavila se ovakva poruka, koja se verovatno ne dopada mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji se poslednjih dana nametnuo kao kritičar predsednika Srbije. Vladika Amfilohije je za božićni intervju TV Novi rekao da se boji da Vučićeva politika vodi „izdaji Srbije i Kosova“. Usledila je očekivano žestoka reakcija, a predsednik je najavio da će se oglasiti 14. januara. I to na RTS, a ne kod Marića ili na Pinku. Što je iznenađenje i značajan pomak.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je izjavio da Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju. Dodajući da je Amfilohije živom Vučiću dva puta držao opelo, Selaković je kazao da je izjava vladike „vradžbinu koja nema veze s pravoslavljem“. „Od kletvi Amfilohija Radovića ni jedan Srbin na Kosovu i Metohiji nije ojačao, ali je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija“, ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Podseća da je Amfilohije ne samo Vučiću, već i njemu, živom, dva puta držao opelo. „Pitanje Kosova ne treba da bude pitanje oko koga će nas bilo ko, pa i mitropolit Amfilohije, deliti na „izdajnike“ i „patriote“, već oko koga svi treba da se okupimo kako bismo pronašli najbolje rešenje za naše građane i budućnost Srbije“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona koja se jedina iz vlasti usudila da Amfilohija kritikuje i zbog strašne izjave o abortusu i poređenja Srpkinja koje se odluče na prekid trudnoće sa Hitlerom i Musolinijem. Nešto je drugačija izjava jednog od opozicionih lidera Vuka Jeremića, koji je vlast optužio da im „ništa nije sveto“, da bi i patrijarha napadali samo ako im se njegov pogled ne bi dopao. Predsednik Političkog saveta DSS i jedan od pokretača Apela za odbranu Kosova i Metohije, čiji je Amfilohije potpisnik Miloš Ković ocenio je da se protiv mitropolita vodi „sramotna kampanja“.

Ruku na srce, kakve su mu izjave, Amfilohije je prema Vučiću bio vrlo blag. Skoro pa nežan. Da li da „branimo“ Vučića od Amfilohija, jer je možda reč o kod nas čestom izboru manjeg od dva „zla“? Ili su isti, samo malo drugačiji? Zašto su naprednjaci ćutali kada je Amfilohije „pljuvao“ Mila Đukanovića, Crnogorce, muslimane, žene… Izuzimajući Zoranu Mihajlović o abortusu. Zašto neki od naprednjaka, u obračunu sa političkim i ostalim protivnicima, koriste takođe sraman rečnik i lepe epitete neprijatelja, izdajica, špijuna, lopova… Da li bi opozicija, po ugledu na Jeremića i DSS, trebalo sad da „prigrli“ Amfilohija, jer je svaki kritičar Vučića dobrodošao? Na sreću, veći deo opozicije verovatno neće prihvatiti Jeremićevu logiku. Jer ako se protiv Vučića boriš uz pomoć Amfilohija, borba ti je unapred osuđena na neuspeh.

Postoje možda mnogo važnija pitanja vezana za odnos države i verskih zajednica u Srbiji od ove Amfilohijeve izjave. Zašto zvanično sekularna Srbija dozvoljava SPC da se meša u politiku? Hoće li država jednom smoći snagu da popovima i hodžama kaže da im je mesto u crkvama i džamijama? I kada će SPC i ostale verske zajednice početi da plaćaju poreze? Verovatno onda kada se država obračuna sa huliganima, tajkunima, reši 24 sumnjive privatizacije… Znači, nikada. Šta ono peva Đorđe Balašević? „Dno dna. Al’ sve je to već viđeno. Dno dna. Svi trpimo postiđeno. Dno dna. No, i spore sveće dogore i film se prekida…“