Merna stanica Ambasade SAD pokazivala je alarmantne količine PM čestica, vazduh u Sarajevu proglašen je najzagađenijim u svetu, Sarajlije su masovno počeli da nose maske, a ovaj problem se našao na dnevnom redu Skupštine Kantona. Zastupnicima se obratio i stručnjak za kontrolu kvaliteta vazduha i član Komisije za rešavanje problematike prekomernog zagađenja vazduha Plamenko Tais, koji je zaključio da je za sve kriva -ćevabdžinica. „Mjerna stanica Ambasade se nalazi u neposrednoj blizini ćevabdžinice „Zmaj“ koja često emituje u zrak razne čestice“, kazao je Tais. Zbog toga se, po njegovim rečima i razlikuju rezultati američke i domaćih mernih stanica. Zaključio je da Sarajevo nije najzagađeniji grad na svetu, kako su tada tvrdili pojedini mediji, ali da jeste zagađen. NJegovo objašnjenje je izazvalo smeh i šegu.

Prema podacima agencije za merenje zagađenja AirVisual iz Švajcarske Beograd je u četvrtak, 31. januara, bio najzagađeniji grad na svetu Indeks kvaliteta vazduha (AQI), koji prikazuje koliko je trenutno zagađen vazduh, iznosio je 399, značajno više od drugoplasirane indijske Kalukute i glavnih gradova Mongolije i Bangladeša Ulanbatora i Dake, koji su sledili. Mediji su se nekoliko dana bavili ovom temom. Pokazalo se da sem Beograda i neki drugi gradovi u Srbiji, Valjevo, Niš, Užice, brinu slični problemi. Onda nam je stiglo objašnjenje. Jesu ćevapi popularni i u Beogradu, ali nisu ćevabdžinice kod nas bile odgovorne, već softver. Vidi se razlika između BiH i Srbije, prva država je „dežurni problem“ Balkana, druga „lider“ i kandidat za članstvo u EU. Kod njih je zato ćevabdžinica uzrok nesporazuma i zagađenja, a kod nas greška u softveru.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović nedavno je negirao da je Beograd u četvrtak bio najzagađeniji grad na svetu. Vazduh u Srbiji je umereno zagađen, a povišena koncentracija zagađujućih materija u vazduhu uobičajena je tokom zimskih meseci, objasnio je Radović. Kako se Beograd našao na vrhu zagađenosti? Kriv je softver, utvrdio je Radović. On tvrdi da uređaji Agencije za zaštitu životne sredine nisu izmerili vrednost koja se pojavila na sajtu švajcarske agencije i da se očigledno radilo o softerskoj grešci u preuzimanju podataka. Možda jeste, možda nije.

Beograd verovatno nije najzagađeniji grad na svetu, jer teško da može da parira Pekingu ili NJu Delhiju, ali zagađenost vazduha, zemlje, vode, ozbiljan je problem sa kojim se Srbija ne suočava. Povremene medijske akcije tipa „Ne prljaj, nemaš izgovor“ ili naplaćivanje plastičnih kesa, nije dovoljno. O zagađenom vazduhu govorili smo dan dva, a onda su se „desila vešala“ i Srbija je poludela. Tačnije, onaj njen deo koji je na vlasti. U Parizu se na protestima „žutih prsluka“ pojavila giljotina za predsednika Makrona, ali to izgleda nije izazvalo toliko zgražavanje Francuza. Vešala na građanskim protestima neukusna je provokacija ili šala koja sigurno nije trebalo da se desi. Ko god je bio bar na jednim subotnjim protestima u Beogradu zna da vešala ne predstavljaju okupljene građane, koji su uglavnom pristojni ljudi nezadovoljni stanjem u zemlji i pravcem u kome Srbija ide. Poistovećivati njih sa vešalima, greška je vlasti koja može da izazove kontra efekat. Usledili su nevešt spot SNS, razne pretnje, među kojima i televiziji N1. U pretnjama ovoj „šaki jada“ od medija koje vlast ne kontroliše stalni motiv je i Soroševi „plaćenici“. Aman ljudi, shvatite jednom, Soroš je Vučićev „pajtos“.