Pomalo učmala kampanja, koju prodrmaju tek po koji medijski prilog ili izjava, postaje zanimljivija, a za to nisu zaslužni favoriti, ni prvi, ni drugi, ni treći prijavljeni učesnici, ni vlast ni brojna opozicija, već Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ), koja je najavila da će učestvovati na predstojećim beogradskim izborima. U najavi NKPJ ocenjuje da jedino oni zastupaju interese radnog naroda i beskompromisno se bore za obnovu socijalizma.“Sve ostale liste podržavaju reakcionarno kapitalističko društveno uređenje i predstavljaju glasnogovornike interesa eksploatatorske vladajuće klase“, navodi se u saopštenju NKPJ.

U saopštenju se najavljuje da će NKPJ i Savez komunističke omladine Jugoslavije kampanju za izbore za Skupštinu grada simbolično početi u Sremskoj ulici ispred spomen obeležja na mestu na kojem je 1920. godine Komunistička partija Jugoslavije velikim mitingom počela svoju kampanju čiji je epilog bio izbor Filipa Filipovića za gradonačelnika Beograda. U Sremskoj ulici je decenijama stajao konzervirani grafit iz 1920. sa sloganom „Glasajte za Filipa Filipovi}a“. Valjda je još tamo, nisam obratila pažnju. Filipović, kandidat KPJ jeste pobedio na izborima 1920. ali, NKPJ to zaboravlja, nije preuzeo dužnost gradonačelnika Beograda, pošto je odbio da položi zakletvu kralju Aleksandru. Posle je Filip Filipović bio osuđen i na zatvorsku kaznu zbog učešća u zaveri protiv kralja, a „Obznanom“ vlade kralja Aleksandra Komunistička partija je zabranjena. Zatim je došao Drugi svetski rat, druga Jugoslavija, pa devedesete i njen krvavi nestanak.

Ali, „crveni“ u vidu NKPJ se vraćaju. Tačnije, nije ta stranka, osnovana 1990. ni nestala. Povremeno je učestvovala na izborima, organizovala neke akcije, ali bez većeg značaja i uspeha. Beograđani će, znači, imati priliku da glasaju za „prave“ komuniste i prilično deformisanu levicu u različitim oblicima (Dačić, Vulin, Borko, Rasim…), levičarskim strankama na listama vlasti i opozicije. I na drugom, desničarskom, spektru ponuda je impresivna, od DSS do „Zavetnika“, sve sa Dverima u koaliciji sa DJB. Bi}e, znači i „četnika“ i „partizana“.